Search

Skeptical Minds (De Verlichte Geest, Roeselare)

Op zaterdagavond 16 januari waren we aanwezig in “de Verlichte Geest” in Roeselare voor een avondje, gevuld met gothic metal. Aangezien er deze avond vier bands zouden spelen en elke band (vooral Irradiance en Skeptical Minds) zelf hun eigen “aanhang” meebracht, zorgde dit ervoor dat er al een aardig hoopje volk aanwezig was bij de aanvang van de eerste band: Psychogeneration.

Het genre van Psychogeneration wordt door de band zelf omschreven als gothic doom metal. Bij de aanvang van het concert waren er enkele technische problemen, waarvan er spijtig genoeg later op de avond nog meer volgden. Na een klein kwartiertje geduld kon de band toch aan hun set beginnen, ze zetten de eerste song in met het nodige enthousiasme. Dit enthousiasme was minder te merken bij het publiek dan bij de band zelf. Iedereen kon horen dat de zanger niet zo toonvast klonk en de sound was gedurende de hele set ook niet wat hij zou moeten zijn. Ondanks de goodwill van de band verzwakte het applaus tussen de songs en ook de aandacht van de aanwezigen. Naar het einde van de set toe kwam zanger Jansy op het podium met een impressionante lederen jas en een paar goggles. Het moet gezegd worden; het visuele aspect paste perfect bij de aard van dit muziek. Ondanks een niet zo overtuigende set, wisten de mannen van Psychogeneration toch op een redelijk goede manier af te sluiten met een cover van het lied ‘The Sound of Silence’ (origineel van Simon en Garfunkel).

coverage_2016-01-16_skepticalmindsdeverlichtegeest_001Psychogeneration

Na een kleine pauze en eveneens enkele technische probleemtjes was het de beurt aan een band uit Frankrijk: Unseelie. Deze band, onder leiding van gitarist Mark en zangeres Anne-Emmanuelle, bracht in 2014 hun debuutalbum uit. Hun muziek bestaat uit een kern van gothic metal, met moderne invloeden. Na het beluisteren van dit album waren mijn verwachtingen hoog , het ging er vooral vanaf hangen of Anne-Emmanuelle de goede vocale prestaties die ze leverde op het album, kon evenaren op het podium. De set ging van start met voldoende energie, de sound had iets beter gekund maar stoorde niet echt in het geheel. Vooral met het tweede, catchy liedje “The city feeds on you”, dat we tijdens de soundcheck ook al gehoord hadden, trokken ze alle aandacht naar zich toe. Wat ook opviel was de grote variatie in stemgeluiden van de zangeres, ze kon overgaan van een prachtig hoog stemgeluid naar lichte grunts en deze variatie zorgde voor een grote meerwaarde. Af en toe was een licht valse noot te horen maar gelukkig stoorde dit niet al te veel. Het publiek werd ook constant aangespoord om mee te doen, dit met succes. Naarmate we toekwamen aan het einde van de setlist begon de muziek echter iets eentoniger te klinken, dit kan ook wel verklaard kan worden door het feit dat alle liedjes van éénzelfde album kwamen. We zijn inieder geval zeer benieuwd om in de toekomst meer van deze band te horen!

coverage_2016-01-16_skepticalmindsdeverlichtegeest_002Unseelie

Na Unseelie was het de beurt aan een andere Franse band, Irradiance genaamd. We konden voor het concert al veel goeds over de live-prestaties van deze band horen dus ik was zeer benieuwd. Het genre van Irradiance kan omschreven worden als progressieve, orkestrale metal. Vanaf het eerste lied barstte de energie af van deze band, je kon zien hoeveel plezier de band zelf had en dat was zeer aanstekelijk. Zangeres Audrey bewoog zich al springend over het podium, dit zonder effect op haar vocale prestaties. Je kon 5 artiesten aan het werk zien met zeer veel talent, vooral violiste Alexandra sprong in het oog! Spijtig genoeg kregen we ook bij deze band, midden in de set te maken met technische problemen. Ondanks het feit dat het geluid van Audrey’s microfoon wegviel, bleven de andere muzikanten lustig voorspelen. Zelfs als het liedje gedaan was bleven de gitarist en violiste ons nog entertainen door elkaar uit te dagen met muzikale challenges. Na een kleine 10 minuutjes was het probleem weer opgelost en kon de show weer losbarsten. Alles tezamen was dit een zeer speciale, amusante en energieke set, ik en vele andere aanwezigen kijken er dan ook naar uit om deze band in de toekomst meer op het podium te zien.

Setlist: Children’s game, The soldier and the child, Until the last one, All my days, Forget-me-nots, Wandering in autumn, Theorists of the void, Vain Bravery

coverage_2016-01-16_skepticalmindsdeverlichtegeest_003Irradiance

Als laatste band van de avond speelde Skeptical Minds, een electro-industrial metal band uit Brussel met een Poolse zangeres, Griekse gitarist, Italiaanse drummer en Belgische bassist. Voor deze band waren de meeste mensen naar hier gekomen. Tijdens de soundcheck kon je zangeres Karolina al dansend over het podium zien dartelen, je kon zien dat de band er opnieuw veel zin in had! Gelukkig waren er tijdens hun concert veel minder technische problemen. Skeptical minds heeft een sterke reputatie als live-band en ze wisten ook deze avond hun reputatie weer hoog te houden. Liedjes als ‘Alcohol’, ‘No way out’, ‘Broken dolls’ en ‘Living in a movie’ waren duidelijk gekend bij de meeste mensen en het leek alsof de zaal uit zijn voegen barstte. Ook de talrijke liedjes die gespeeld werden van hun nieuwe album Omega Thanatos, zoals bijvoorbeeld ‘Fears’ en ‘Escape’ werden met open armen ontvangen. Afgesloten werd er gedaan met een cover van The Ace of Spades als tribute aan metalgod Lemmy Kilmister. Hierbij sprongen enkele mannen op het podium, ze zongen naar hartenlust mee met Karolina! Na het geroep van enkele ‘we want more’- kreeten uit het publiek, speelde de band zelfs nog een extra nummer. Het was een geslaagde set, zowel band als publiek konden met een lach op het gezicht huiswaarts keren.

Setlist: Balcony dreams, Alcohol, Fears, No way out, Skeleton key, Beauty, Broken Dolls, Living in a movie, Escape, Last friends, The sign, Ace of Spades

coverage_2016-01-16_skepticalmindsdeverlichtegeest_004Skeptical MindsGillie
Gillie

Gillian is not only a reporter and photographer from GRIMM, she also offers her services to bands and organisations. Check out her Facebook page "Gillian - Passion 4 pics" where you can contact her for more info !