Search

Wacken 2014

Wacken Open Air: het grootste metalfestival in Europa!

Wij hadden ons ticket vorig jaar in augustus al gekocht aangezien het erg snel uitverkocht was, netzoals dit jaar het geval is voor Wacken 2015. Eerder dit jaar hebben we ook onze Press-accreditatie aangevraagd én gekregen, waarna we helemaal blij naar het dorpje Wacken konden vertrekken.

Algemeen

Het festivalterrein is in totaal 220ha groot. Deels waren er (tot onze vreugde) échte toiletten, de rest moest men het met dixi’s doen. Wel waren er te weinig urinoirs waardoor de mannen vaak tegen de hekken stonden te pissen en dit aan het einde van het festival héél goed te ruiken was. Een groot voordeel dit jaar en met deze warmte waren de waterkraantjes waar je jezelf even kon opfrissen, water drinken of je drinkzakje (uit de full:metal:bag) op te vullen. Dit opvouwbare flesje was echt een geweldige uitvinding met dat warme weer en al het stof die samen voor uitdroging en dorst zorgden.

De VIP/PRESS area was mooi ingericht. Na onze eerste indrukken in de VIP/PRESS liepen we het festivalterrein op en onze mond viel open. Het was zo druk en zo’n doolhof dat we eerst even stil stonden voordat we maar probeerden rond te lopen om te zien waar alles was. Ons doel was naar de Wackinger Stage te gaan in Wackinger Village.

Het eerste optreden dat we op Wacken zagen was dan ook FAUN op de Wackinger Stage, een leuk folk-feestje om mee te starten, en waar we ook al gelijk onze vrienden tegenkwamen. Hierna liepen we samen naar de Bull City Circus, om daar verbaasd te kijken naar het feest dat MAMBO KURT losmaakte bij (vooral) de Duitsers. Een raar concept en sommige nummers worden zwaar verpest, maar uiteindelijk was het nog redelijk grappig en werd dit gevolgd door de ROCKSTARZ LIVE KARAOKE waar een paar leuke momenten tussen zaten, maar ook écht verkrachtingen van anders zo goede nummers. We vluchtten terug naar de Wackinger Village om daar met een mede in de hand te dansen bij de eerste Pirate/folk-show die we zagen van onze buren op de camping: YE BANISHED PRIVATEERS. Hierna was het tijd voor ons bedje dus we namen de Shuttlebus naar de VIP/Press Camping en lagen al snel in een halve coma.

Dag 1

DAG 1: DONDERDAG

Na een goede nachtrust zijn wij er helemaal klaar voor. Daar de eerste band die we echt willen zien pas om 18u begint zijn we vandaag van plan om naar Wacken zelf te gaan. Eerst moeten we nog even langs de Press-tent om onze Press-passes en Photo-bandje te halen en, nadat we die na 2 uur hebben gekregen omdat het internet eerst niet werkte, konden we vertrekken naar het dorpje. Na een stevige wandeling vanaf onze Press-camping krijgen we de Hauptstraße in beeld. Overal zijn er kraampjes neergezet waar je dingen kan kopen, eetgelegenheden en bars zijn tijdelijk uit de grond opgerezen, heel het dorp geniet op hun eigen manier mee van Wacken Open Air! Ook zijn er in deze hoofdstraat 2 officiële Wacken-winkels waar alle merch van Wacken zelf verkocht wordt. Na de straat een paar keer heen en weer te hebben gelopen op zoek naar Lanyards voor onze Press-passes die overal uitverkocht bleken te zijn, en na een paar drink-pauzes, vertrekken we met een glimlach op ons gezicht terug naar het festivalterrein. Zo een enthousiast dorpje!

In de VIP kwam de Nederlandse band BLAAS OF GLORY nog langs gemarcheerd, wat leuk is om te horen en hilarisch om te aanschouwen. Overal waar ze komen op Wacken is het feest. Op het terrein kregen we gelijk ook te maken met de enorme hoeveelheid stof die door het gebrek aan regen opwaait waar iedereen loopt en de moshpits kun je dan ook herkennen aan een enorme stofwolk voor het podium. Meerdere mensen liepen met bandana’s over hun gezicht en we zien zelfs stof/gasmaskers langskomen, en we kunnen ze geen ongelijk geven.

Dan was het de beurt aan de eerste band HAMMERFALL, die we zagen vanaf de American Spirit – stand. Deze zweden weten altijd een strakke show neer te zetten en ze brachten ons dan ook fijne heavy metal die resulteerde in een enorme stroom aan crowdsurfers. Goede reclame voor hun negende studio album ‘(r)Evolution’ dat op 29 augustus in Europa uitkomt (de 27e al in Zweden), maar waar ze helaas nog niet veel van hebben gespeeld in deze set, behalve Bushido als live premiere in de toegift.

 1. Child of the Damned(Warlord cover)
 2. The Metal Age
 3. Steel Meets Steel
 4. Stone Cold(with Stefan Elmgren)
 5. I Believe
 6. Unchained(with Patrik Räfling)
 7. The Dragon Lies Bleeding(with Jesper Strömblad)
 8. Glory to the Brave
 9. HammerFall

Encore:

 1. Any Means Necessary
 2. Blood Bound
 3. Bushido(Live premiere)
 4. Hearts on Fire

Net zoals op Graspop was STEEL PANTHER een geweldig feestje, met wel andere boobies, and plenty of them. Er waren een paar extra nummers maar dat waren volgens ons niet geweldige keuzes, Just Like Tiger Woods en Gold Digging Whore komen volgens ons live toch iets minder over dan de andere nummers. Satchel had weer braaf zijn Duitse zinnetjes ‘geleerd’ (op zijn hand geschreven) en zo kon iedereen meelachen met Michael zijn ‘Kleine Schwanz’. Lexxi ging goed mee in de Wacken-merch-hype en had zelfs een W:O:A Spiegeltje (foto).

 1. Pussywhipped
 2. Party Like Tomorrow Is the End of the World
 3. Asian Hooker
 4. Just Like Tiger Woods
 5. Gold Digging Whore
 6. Girl From Oklahoma
 7. Community Property
 1. Eyes of a Panther
 2. 17 Girls in a Row
 3. Gloryhole
 4. Death to All but Metal
 5. It Won’t Suck Itself
 6. Party All Day (Fuck All Night)

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ei5CzeCa7ec

RUSSKAJA speelde hierna op de W.E.T. Stage en veranderde de hele tent gelijk in een vet feestje van ska, rock en polkabeats en wat een collectieve shot in de roos! Georgij Makazaria is een echte volkstemmer en knalt de set met efficiënte one-liners mooi aan elkaar. Bij Psycho Traktor vormde ineens heel het publiek een circle pit en het werd alleen maar gekker bij Wake Me Up. We konden echt merken dat Russkaja voor het vierde jaar hier speelde en al een begrip op Wacken was geworden door de extatische sfeer die er hing en iedereen die mee kon zingen met de lyrics. Waar bijna niemand de Russische teksten echt begrijpt, is de uitgelatenheid des te groot bij de Duitse stukken, want Duitsers blijven redelijk vaderlandslievend, dat blijkt wel op Wacken. Eén ding is zeker: aan Energia is er op dit optreden geen gebrek!

 1. Energia
 2. Change
 3. Traktor
 4. Wake Me Up(Avicii cover)
 5. Radost Moja
 6. More
 7. Gop-Stop

SAXON – Biff Byford rijdt het podium op op een motor, zoals het onze oude rocker goed afgaat. Deze klassieke band was in 1992 de eerste grote headliner van Wacken Open Air en zelfs toen waren ze al jaren bezig. Ze zetten nog steeds en sterke show neer en in tegenstelling tot 2 jaar geleden op de Lokerse feesten een show met een mooi decor en de nodige lichteffecten en rook, maar met een naam als Saxon (wat ook staat voor een bepaalde soort grondvuurwerk) mochten we wel wat meer pyrotechnics verwachten. Soms zijn de interacties nogal langdradig, maar deze NWOBHM groep uit de jaren ’70 knalt natuurlijk wel nog een van de klassieke metal-anthems Denim & Leather eruit en iedereen roept dan ook de ziel uit z’n lijf bij dit krachtige nummer.

 1. Motorcycle Man
 2. Sacrifice
 3. Heavy Metal Thunder
 4. Solid Ball of Rock
 5. Wheels of Steel
 6. 747 (Strangers in the Night)with Orchestra Section – 4 violions & Orchestral Percussion)
 7. Crusader
 8. Battalions of Steel
 9. The Eagle Has Landed
 10. Power & The Glory
 11. Dallas 1 PM
 12. Princess of the Night
 13. Denim & Leather

ACCEPT speelt hierna voor het eerst een nummer van het nieuwe album “Blind Rage”: namelijk Stampede, een heerlijk nummer, en met al het enthousiasme waarmee ze hieraan beginnen maken ze ook de rest van de set af. In het donkere Wacken, met een deftige lichtshow is het een lust voor het oog en ook worden er grote Wacken-opblaasballen het publiek in gegooid waar een tijdje mee gespeeld kan worden. Wel waren voor ons de vocals van Udo een gemis.

 1. Stampede(Live Premiere)
 2. Stalingrad
 3. Losers and Winners
 4. Monsterman
 5. London Leatherboys
 6. Breaker
 7. Shadow Soldiers
 8. Restless and Wild
 9. Ahead of the Pack
 10. Flash Rockin’ Man
 11. Princess of the Dawn
 12. Fast as a Shark
 13. Starlight
 14. Pandemic
 15. Metal Heart
 16. Teutonic Terror
 17. Balls to the Wall
 18. Burning

Dag 2

DAG 2: VRIJDAG

Tijd voor het ontbijt met SKID ROW & bier. Deze mannen zelf houden hier ook wel van en prijzen iedereen die hieraan mee doet. We zijn tenslotte de Youth Gone Wild, maar als we om ons heen kijken is deze beleefde jeugd niet zo heel jong! Jong én oud gaan los op deze ‘vroege’ morgen en genieten zichtbaar, want als er één plaats is waar je zo’n ontbijt voorgeschoteld krijgt is het Wacken wel, en daarbij kan en blijft iedereen zich jong voelen.

 1. Let’s Go
 2. Big Guns
 3. Makin’ a Mess
 4. Piece of Me
 5. 18 and Life
 6. Thick Is the Skin
 7. Kings of Demolition
 8. Psycho Therapy(Ramones cover, dedicated to Johnny R.)
 9. I Remember You
 10. Monkey Business
 11. We Are the Damned
 12. Slave to the Grind
 13. Youth Gone Wild

ENDSTILLE – Alweer een duitse band (er zijn er zo veel!) die al jaren zijn sporen achterlaat op de metalscene. Zelf omschrijven ze zich als de “ugliest aggressive black metal with the fire-speed of an MG42 and the power of heavy ship-artillery” en ver zitten ze er niet naast. De verwachte nummers werden gespeeld en het publiek stond en keek ernaar. Erg dansbaar is het niet en soms komt het rommelig over, but hey this is black metal, it’s supposed to be like that! Wel jammer dat dit niet in een tent of in het donker gespeeld werd.

 1. The Refined Nation
 2. Anomie
 3. Depressive/Abstract/Banished/Baptised
 4. World Aflame
 5. Conquest Is Atheism
 6. Unburried In The Sun
 7. Frühlingserwachen
 8. Bastard
 9. Ripping Angelflesh
 10. Reich An Jugend
 11. Blasphemer
 12. Navigator

Aan Duitse bands op Wacken dus geen gebrek en wie anders dan KNORKATOR om een feestje op te zetten. Deze cult/parodie/comedyband die zichzelf de ‘meeste band ter wereld’ noemt staat garant voor genante taferelen, vreemde geluiden en bij wijlen schitterende industrial metal stukken.

Wat echter wel moet gezegd worden is dat als je het Duits niet machtig bent je waarschijnlijk niet veel aan deze band zal hebben. Alle teksten zijn in het duits en alle mopjes zullen dus anders volledig onder de radar blijven en dit is juist wat de band zo leuk maakt. Mijn favoriete liedje Arschgesicht (gezongen door de zoon van de zanger) zorgde voor een schitterend feestje en de opvolging voor later lijkt alvast verzekerd.

 1. Ding inne Schnauze
 2. Du bist schuld
 3. Buchstabe
 4. Schüchtern
 5. Zoo
 6. Alter Mann
 7. Arschgesicht(Sung by Tim Tom)
 8. Schmutzfink
 9. Du nich
 10. L
 11. Konrad
 12. Der ultimative Mann
 13. Wir werden alle sterben
 14. Ma Baker(Boney M. cover)

YE BANISHED PRIVATEERS uit Zweden treden deze Wacken-editie welgeteld 10 keer op, op verschillende plaatsen in Wackinger Village. We hebben ze zelf 3 keer gezien en het was een leuk Piraten-feestje terwijl we rustig van onze mede aan het drinken waren. De ballads waren heel intiem en breekbaar, waar hun feestnummers iedereen aanzetten tot dansen, topband! En als we het goed begrepen hebben kunnen we ze volgend jaar misschien wel in Gent verwachten voor een Pirate Party!! Bekijk hun Wacken-ervaring op:

IN MUTE (ES)Tijd voor een pauze in de VIP/Press area, dus op naar de backstage ingang (zie foto). Hier is eerst de persconferentie van de W:O:A: METAL BATTLE Award Ceremony, met als  uitslag:

 1. DIRTY SHIRT (RO)
 2. HULDRE (DK)
 3. EVOCATION (CN)
 4. CONVIVUM (SE)

Dan staat de persconferentie van APOCALYPTICA gepland. Deze Finnen waren heel relaxed en kondigden hun nieuwe album aan voor februari 2015, met een daarbij horende Europese tour in april/mei: 2 mei in de Ancienne Belgique, Brussel! Voor het optreden op Wacken vandaag speelt er een klein symfonisch orkest mee, waar ze blijkbaar al meerdere aanbiedingen voor hebben gehad, maar altijd hebben afgeslagen. Voor deze verjaardagseditie van Wacken hebben ze toch toegezegd met de  Avanti! Chamber Orchestra. Andere samenwerkings-wensen worden niet geuit, daar ze al veel aanbiedingen hebben gekregen, veel artiesten heel goed vinden, maar niet altijd de juiste combinatie vinden om écht iets mee te doen. Wel is een verfrissend nieuwtje dat op het nieuwe album een vaste zanger, namelijk FRANKY PEREZ toegevoegd wordt! En dit niet enkel voor de productie, maar tijdens de hele tour, dus ook live. Wij zijn alvast heel benieuwd!

Fuckyeah! Daarna is het fucking tijd voor fucking CHILDREN OF BODOM. Na een paar minuten waren we onze fucking-tel al kwijt want motherfucking Alexi Laiho fucking rocks. Holy fucking shit. Maargoed, verder een heel goed en strak optreden, COB, we fucking love you guys too.

Tip: doe geen drinking-game waarbij je moet drinken bij elke keer dat hij ‘fuck’ zegt of je ligt na een paar minuten op de grond, of juist wel, als je dat leuk vindt natuurlijk.

 1. Needled 24/7
 2. Kissing the Shadows
 3. Bodom Beach Terror
 4. Halo of Blood
 5. Scream for Silence
 6. Hate Crew Deathroll
 7. Lake Bodom
 8. Angels Don’t Kill
 9. Are You Dead Yet?
 10. Towards Dead End
 11. Hate Me!
 12. Bodom After Midnight(followed by Black Diamond snippet)
 13. Downfall
 14. In Your Face

APOCALYPTICA & ORCHESTRA –

Een orkest op een metalfestival, voor velen onder ons is dit niet alledaags maar die finnen kunnen toch verdomd goede muziek maken. Hun origineel concept (voor de onwetenden metal gespeeld door cello’s) was al van bij de start van deze band een succesformule. Deze keer opteerde ze om de zang achterwege te laten en de muziek voor zich te laten spreken. Een uitdaging voor velen maar een makkie voor Apocalytica. Ik had eerlijk waar nog iets meer van hen verwacht want het geluid zat soms niet goed en sommige nummers klinken beter puur in hun eenvoud, zonder al die toeters of bellen. Een topshow werd het wel en wij van GRIMM waren zeer tevreden om zoiets te mogen meemaken. Eerder die dag hadden we hun persconferentie meegemaakt en waren we zo opgefokt dat we de spanning tot hun optreden niet konden houden. De organisatie had er wel beter aangedaan om hen later op de avond te programmeren. Zo een muziek en show komt beter tot zijn recht in het donker. Apocalytica did it again! Al was het zeemzoet op de tong met een licht bittere nasmaak.

 1. Čohkka
 2. Burn
 3. Quutamo
 4. Fight Fire With Fire(Metallica cover)
 5. Rage of Poseidon
 6. Bittersweet
 7. Worlds Collide
 8. Grace
 9. Path
 10. Ludwig – Wonderland
 11. Inquisition Symphony(Sepultura cover)

Encore:

 1. Nothing Else Matters(Metallica cover)
 2. Hall of the Mountain King

MOTÖRHEAD – Op Wacken 2013 vroeger gestopt door Lemmys gezondheid, nu spelen ze weldegelijk een hele show, maar we krijgen eigenlijk een beetje medelijden met Lemmy. De zang klinkt echt alsof het veel moeite kost, al lijkt hij er wel nog van te genieten. Af en toe een lachje en een grapje naar zijn eigen stemgeluid toe, en het lukt toch, op zijn eigen speciale manier. Jammer genoeg is Lemmys aftakeling meer dan ooit te  horen, maarja ‘You win some, lose some, it’s – all – the same to me”: Het blijft Motörhead. “The pleasure is to play, it makes no difference what you say.”

 1. Damage Case
 2. Stay Clean
 3. Metropolis
 4. Over the Top
 5. The Chase Is Better Than the Catch
 6. Rock It
 7. Lost Woman Blues
 8. Doctor Rock(including Drum Solo)
 9. Just ‘Cos You Got the Power
 10. Going to Brazil
 11. Killed by Death(with Doro Pesch)
 12. Ace of Spades

Encore:

 1. Overkill

Bekijk het optreden hier: http://concert.arte.tv/de/wacken-motoerhead

HELL stond volgens ons een beetje onterecht maar op de W.E.T. Stage want het was een show om U tegen te zeggen!  Echt een Indrukwekkende performance. Er was tijdens dit optreden niet veel volk komen opdagen aan de WET-stage maar de afwezigen hadden ongelijk. David Bower weet hoe je het publiek kunt bezweren en de combinatie van het schitterende licht en geluid zorgde ervoor dat dit voor ons persoonlijk een van de beste optredens was op Wacken. Sterke Heavy Metal met een demonisch kantje en zweepslagen er bovenop. De structuur van hun nummer is knap en de riffs genadeloos, giet daar een loepzuivere stem overheen en jullie weten hoe laat het is -> party! Normaalgezien gingen ze dit jaar headlinen op Rommelrock en laat ons hopen dat dit festival door kan gaan. De ervaring van Hell te zien willen we jullie zeker niet onthouden!

SLAYER deed wat het best kan: opkomen, strak spelen en terug opdonderen. Zonder boe of ba de ene hit na de andere eruitknallen is voor deze band een dagdagelijkse bezigheid en dat kun je er soms wel een beetje aan zien. Hoewel ik voorstander ben van zo min mogelijk gezever tijdens een optreden zou je haast smeken om eens een ‘are you ready!’ ofzoiets te horen. Het kan zijn dat ik het gemist heb natuurlijk want mijn oren waren roodgloeiend van al die ronkende riffs. Iedereen die er was mag zeer tevreden zijn over het niveau dat Slayer haalde. De pit was hard en de crowdsurfers vlogen met bosjes over de omheining. Het zou me niet verbazen moest dit volgens de algemene pers als het beste optreden bestempeld worden.

 1. Hell Awaits
 2. The Antichrist
 3. Necrophiliac
 4. Mandatory Suicide
 5. Hate Worldwide
 6. War Ensemble
 7. Postmortem
 8. Captor of Sin
 9. Disciple
 10. Seasons in the Abyss
 11. Born of Fire
 12. Dead Skin Mask
 13. Raining Blood
 14. Black Magic
 15. South of Heaven
 16. Angel of Death

Bekijk het optreden hier: http://concert.arte.tv/de/wacken-slayer

KING DIAMOND zette natuurlijk weer een geweldige show neer, met als altijd een indrukwekkend decor. The King speelde dit jaar voor het eerst op Wacken en van zijn stemproblemen konden we niks merken. Eerder deze week werd namelijk de show in Tilburg afgezegd op doktersverzoek met de mededeling dat hij 3 dagen niet mocht zingen. Gelukkig ging de show op Wacken dus wel door en voelt hij zich inmiddels beter! Want wát een show en stem zetten ze toch altijd neer! All Hail The King.

 1. The Candle
 2. Sleepless Nights
 3. Welcome Home
 4. Never Ending Hill
 5. Let It Be Done
 6. The Puppet Master
 7. At the Graves
 8. Tea / To the Morgue / Digging Graves / A Visit from the Dead
 9. Evil(Mercyful Fate cover)
 10. Come to the Sabbath(Mercyful Fate cover)
 11. Shapes of Black
 12. Eye of the Witch

Encore:

 1. Cremation
 2. The Family Ghost
 3. Black Horsemen

W.A.S.P. speelde als laatste act logischerwijs een iets langere setlist dan op Graspop, en weer een meer dan degelijke set, met wel dezelfde one-liners maar ach, we vergeven het Blackie. Hij voelde zich duidelijk weer helemaal in z’n element en huppelde energiek en vrolijk over het podium. Bij hits als Wild Child en I Wanna Be Somebody werd er enthousiast meegeschreeuwd vanuit het publiek en als afsluiter van deze festivaldag was het weer een goed oldskool feestje.

 1. On Your Knees
 2. The Torture Never Stops
 3. The Real Me(The Who cover)
 4. O.V.E. Machine
 5. Wild Child
 6. Forever Free
 7. I Wanna Be Somebody
 8. The Crimson Idol Medley
 9. Chainsaw Charlie (Murders in the New Morgue)
 10. Heaven’s Hung in Black
 11. Blind in Texas

Dag 3

DAG 3: ZATERDAG

ARCH ENEMY – Ondanks het gedoe met de nieuwe zangeres kon ze het publiek al van bij de eerste noten volledig naar haar toe trekken. Angela zal gemist worden maar het stemgeluid dat deze jonge deerne voortbrengt is toch van een iets sterker niveau, geloof het of niet. Een mooie mix van oude en nieuwe nummers en de band klinkt strakker dan ooit. Toch waren er enkele minpuntjes, zo waren er weer problemen met de techniek en was er iets teveel stof in de lucht op het podium goed te kunnen zien. Dit zijn echter punten waar een band totaal geen controle over heeft en dit is meer een klacht waarbij we de vinger naar de organisatoren moeten wijzen. Is het zo moeilijk om met brandslangen een uitgedroogd en verhit publiek af te koelen? Niet alleen het publiek zal u dankbaar zijn maar de ondergrond zou tenminste niet stoffig zijn. Vroeger gebeurde dit nog op festivals maar deze zomer heb ik dit nergens tegengekomen (stuur gerust een bericht naar GRIMM indien je dit wel nog ziet!).

 1. Yesterday Is Dead and Gone
 2. War Eternal
 3. Ravenous
 4. My Apocalypse
 5. You Will Know My Name
 6. Bloodstained Cross
 7. As the Pages Burn
 8. Dead Eyes See No Future
 9. No Gods, No Masters
 10. We Will Rise
 11. Nemesis
 12. Fields of Desolation

PRONG verraste ons met een optreden dat beter klonk dan op CD! Nadat we als voorbereiding op ons interview alle CDs geluisterd hadden waren we heel benieuwd naar het optreden zelf door de verschillende muziekstijlen die ze gebruiken en doorheen de jaren evolueren. Het echt uit punk afkomstige rauwe geluid en geschreeuw bleek hen een beetje ontgroeid en was dus live ook niet meer prominent aanwezig. In plaats daarvan is de stem van Victor erg geëvolueerd en kan hij tegenwoordig veel meer aan, wat het optreden heel aangenaam maakt, en zelfs bij momenten een feestje! Erg veel publiek was er niet, maar dit was wel te verwachten aangezien het een redelijk speciale band is met een oud publiek, en ze tegelijk met Arch Enemy speelden. Toch zijn we blij dat we PRONG gezien hebben en Revenge… Best Served Cold is écht wel een goed nummer dat zelfs in ons hoofd bleef hangen.

 1. Eternal Heat
 2. Lost And Found
 3. Ruining Lives
 4. Unconditional
 5. Beg To Differ
 6. Turnover
 7. Carved Into Stone
 8. ..Best Served Cold
 9. Whose Fist Is This Anyway?
 10. Snap Your Fingers, Snap Your Neck
 11. Power Of The Damager
 12. Another Worldly Device

Tom Angelripper van SODOM is voor veel duitsers een puur icoon en ik betrap mezelf erop dat ikzelf ook onder de indruk ben van deze persona. Een sterke band dat al jaren alle locaties kapot speelt en meestal een diepe indruk laat. Let wel, meestal, want deze passage op wacken was eerder flauw vergeleken met andere optredens ik van hen gezien heb. Aan een goede setlist zal het niet gelegen hebben en het enige numer dat voor mij ontbrak was ‘Napalm in the morning’ en ‘Blood on your lips’. Het geluid zat door de gehele set niet goed en de bas en drum overgalmde de gitaarsolo’s en zanglijnen. Natuurlijk was het niet verschrikkelijk slecht: het feit dat dit een thuismatch was voor de band en de jaren ervaring die ze hebben waren duidelijk te merken. Aan het duitse publiek was er wel weinig enthousiasme te bemerken en zullen velen mijn mening delen over dit optreden.

 1. Agent Orange
 2. In War and Pieces
 3. Outbreak of Evil
 4. Surfin’ Bird(The Trashmen cover)
 5. The Saw Is the Law
 6. Sodomy and Lust
 7. Stigmatized
 8. City of God
 9. Der Wachturm
 10. I Am the War
 11. Blasphemer
 12. Remember the Fallen
 13. Ausgebombt

BEHEMOTH – Wat een joekel van een beest is deze band geworden. Zowel op de mainstage van hellfest, graspop als wacken is er voor deze exteme metalband een hele schare fans. En de show was zaols we verwachtte pompeus en vol met symbolische verwijzingen. Wij van GRIMM blijven er echter van overtuigd dat deze band niet in openlucht moet spelen maar veeleer tot hun recht komen in een marquee. Het geluid was niet echt overtuigend en aangezien het exact dezelfde show was dan op graspop niet overdonderend. Voor de mensen die hen nog niet kenden moet het wel een klap in het gezicht geweest zijn. Veel grootser dan dit kunnen ze toch niet worden?

 1. Blow Your Trumpets Gabriel
 2. Ora Pro Nobis Lucifer
 3. Conquer All
 4. As Above So Below
 5. Slaves Shall Serve
 6. Christians to the Lions
 7. The Satanist
 8. Ov Fire and the Void
 9. Alas, Lord Is Upon Me
 10. At the Left Hand ov God
 11. Chant for Eschaton 2000

Encore:

 1. Father O Satan O Sun!

Daarna was het tijd voor ons INTERVIEW met TOMMY VICTOR van PRONG, waarna we ook een foto met hem genomen hebben. Echt een hele toffe en vriendelijke kerel!

Lees het interview hier

DEVIN TOWNSEND: king of randomness & awesome music. Een stevige portie metalmuziek met opera en/of koor erachter en tussendoor de meest random opmerkingen die je maar kunt bedenken, zoals het begin van de show: “We’re from Canada – We’re sorry for fucking everything.” Blijkbaar was het ook heel speciaal dat er een meisje naar het optreden aan het kijken was aan zijn ongelofelijk verbaasde uitspattingen: “There’s a female in the audience – what the hell is she doing here? She must be here with her boyfriend – there are no single women at metalshows – where’s her boyfriend!?” Na een tijdje warden we ook verwittigd dat we zonnecrème moisten smeren omdat anders onze moeder teleurgesteld zou zijn. Aan het eind van een sterke set en vlak na een circle pit kreeg het nog een emotioneel kantje bij Grace: “I’m an emotionally repressed human being and play music because it makes me feel good; Wacken let’s have a huge grouphug! – Grace To You!”

 1. Seventh Wave
 2. War
 3. By Your Command
 4. Deadhead
 5. Planet of the Apes
 6. Numbered!
 7. Supercrush!
 8. Kingdom
 9. Juular
 10. Grace
 11. Bad Devil

https://www.youtube.com/watch?v=ui1m16zaCnM

EMPEROR – De alvaders van het black metal genre toonde weer wat ze waard zijn. Een strakke show, geen gezever en rammen maar. Het was ook de verjaardagshow van ‘In The Nightside Eclipse’ en de sfeer zat er goed in. Ook opvallend hoe divers het publiek was, jullie reporters van GRIMM stonden tussen mensen van frankrijk, nederland, Venezuela, Spanje en ga zo maar door. Ook een diehard van fan Nieuw-Zeeland stond trots zijn vlag te zwaaien naar Insahn en consoorten. Veel vuurwerk en prachtige muziek (ook een ode aan Bathory), meer moet dat niet zijn!

SETLIST EMPEROR

 1. Into the Infinity of Thoughts
 2. The Burning Shadows of Silence
 3. Cosmic Keys to My Creations & Times
 4. Beyond the Great Vast Forest
 5. Towards the Pantheon
 6. The Majesty of the Nightsky
 7. I Am the Black Wizards
 8. Inno a Satana

Encore:

 1. Ancient Queen
 2. Wrath of the Tyrant
 3. A Fine Day to Die(Bathory cover)

Bekijk het concert op: http://concert.arte.tv/de/wacken-emperor

AMON AMARTH was duidelijk een optreden waar iedereen naar uitkeek. De band is met de jaren uitgegroeid tot een topact dat zijn nichepubliek overschreid. Opvallend was ook dat naast de uberpoplaire wacken t-shirts er ook veel mensen waren met een shirt (of patch) van dit Swedisch Powerhouse. Beren van kerels, draken op het podium, vlammerwerpers en nog meer lekkers van dat werd goed gesmaakt. Bijna alle klassiekers werden erdoor gedraaid met een toch wel vreemde keuze van setlist. Het leek erop dat ze eerst alle nieuwere songs speelden om in het 2de stuk van de set de gouwe ouwe viking anthems op het publiek los te laten. Death in Fire werd tot spijt en schande niet gespeeld maar dat kunnen we hen wel eens vergeven. Veel sfeer en steengoede muziek (al liet de techniek in het begin wat ondermaats), meer moet dat niet zijn!

 1. Father of the Wolf
 2. Deceiver of the Gods
 3. As Loke Falls
 4. Varyags of Miklagaard
 5. For Victory or Death
 6. Guardians of Asgaard
 7. Cry of the Black Birds
 8. We Shall Destroy
 9. Asator
 10. War of the Gods
 11. Victorious March

Encore:

 1. Twilight of the Thunder God
 2. The Pursuit of Vikings

Ook bij MEGADETH ging iedereen los. Door de gecancellde shows in mei en juni dit jaar hebben we ze helaas moeten missen op Graspop, omdat de broer van bassist David Ellefson overleden was en hij en zijn familie logischerwijs een tijd van rouw nodig hadden. Maar na deze korte onderbreking van de tour, speelden ze toch hun set op Wacken. Omdat er wat technische problemen waren klonk het niet altijd even geweldig, maar ze stonden er toch maar en de vele crowdsurfers leken er zich niets van aan te trekken.

 1. Hangar 18
 2. Wake Up Dead
 3. In My Darkest Hour
 4. Skin o’ My Teeth
 5. Sweating Bullets
 6. Tornado of Souls
 7. Poison Was the Cure
 8. She-Wolf
 9. Trust
 • Kingmaker
 • Cold Sweat(Thin Lizzycover)
 • Symphony of Destruction
 • Peace Sells

Encore:

 1. Holy Wars… The Punishment Due

De atmosferisch folk/black metal band DORDEDUH heeft een hele mooie sterke sound. Goed afwisseling tussen melodie en hardere stukken. Voor de fans van het genre een echte aanrader. De naam van de band betekent ‘longing for spirit’ en beklemtoont het esoterische karakter van de teksten en de muziek. Heerlijk om mee te zweven met deze mannen en mede drinken. Live zijn ze ook sterker dan op album dus zeker eens checken!

FLESHGOD APOCALYPSE – Deze intaliaanse opera metalband heeft een diepe indruk achtergelaten. Zeer harde en strakke show met alle toeters en bellen die je kan bedenken. Wijzelf hebben deze band leren kennen via een artikel waarin ze als eerste metalband een pasta hebben uitgebracht. Jawel u leest het goed: een eigen pasta! Qua promotie en chauvinisme kan dit tellen. Deze band gaat nog ver komen in het genre en mogen zich al rekenen tot de top van de extreme metal. Als jullie de kans krijgen om dit monster live te zien zeker doen!

 1. The Hypocrisy
 2. Minotaur (The Wrath of Poseidon)
 3. The Deceit
 4. Pathfinder
 5. The Violation
 6. The Egoism
 7. Elegy
 8. The Forsaking

Voor de pastaliefhebbers onder ons, die er dan wel wat geld aan willen uitgeven: http://www.fleshgodapocalypse.com/pasta.html

VAN CANTO – Metal zonder gitaren, hoe is het mogelijk! Deze band brengt zowel klassiekers als eigen werk met alleen hun stembanden als muziekinstument (wel begeleid door drumms). Het moet gezegd dat het live tegenviel en er veel van de charme verloren gaat door al het gehuppel van de artiesten op het podium. A must-see voor de liefhebbers maar wij houden het liever bij hun albums. Ook het feit dat iets verder Kreator stond te rammen zorgde ervoor dat er een kleine geluidoverlapping was en dit is nefast voor een optreden als Van Canto.

 1. Fight for Your Life
 2. Badaboom
 3. Carry On(Angra cover, with Andre Matos)
 4. To Sing a Metal Song
 5. Rebellion (The Clans Are Marching)(Grave Digger cover, with Chris Boltendahl)
 6. One to Ten(with Victor Smolski of Rage)
 7. Steel Breaker
 8. Drum Solo(Bastian Emig and Jörg Michael)
 9. To the Mountains
 10. Anteroom of Death(Tarja cover, with Tarja Turunen)
 11. Wishmaster(Nightwish cover, with Tarja Turunen)
 12. If I Die in Battle
 13. The Mission / Master of Puppets
 14. Fear of the Dark(Iron Maiden cover)

KREATOR Een thuismatch voor deze trashgiganten en het was er aan te zien. Veel sfeer, topgeluid en continue stroom aan hits. Een van de beste optredens die we van hen tot dusver hebben gezien. Wat een verschil tegenover hun passage op Fortarock enkele jaren geleden. Verder kunnen we niet veel zeggen over deze band, jullie kennen ze, kopen hun platen en dragen met trots de patches en t-shirts. Its time to raise the flag of hate! Schandmaul Nu jaren wachten was het eindelijk zover.

 1. Phantom Antichrist
 2. From Flood into Fire
 3. Warcurse
 4. Endless Pain
 5. (preceeded by Coma of Souls Snippet)
 6. Pleasure to Kill
 7. Hordes of Chaos (A Necrologue for the Elite)
 8. Phobia
 9. Enemy of God
 10. Civilization Collapse
 11. The Patriarch
 12. Violent Revolution
 13. United in Hate
 14. Flag of Hate / Tormentor

SCHANDMAUL – zien op duitse bodem, als afsluiter dan nog van het grootste metalfestival. Het lijkt een contradictie maar in de praktijk was dit een hele fijne afsluiter. Opzweepende folkrock met een middeleeuws kantje. Deze band is uiteraard heel populair bij de duitsers maar toch bleven er nog veel buitenlanders kijken naar deze show. Het mooie eraan was dat dit een intieme afsluiter was, toch bizar aangezien het motto van Wacken groot, groter grootst is; Heel fijn om mee te maken.

 1. In Deinem Namen
 2. Auf hoher See
 3. Teufelsweib
 4. Trafalgar
 5. Vogelfrei
 6. Kaspar
 7. Lichtblick
 8. Traumtänzer
 9. Krieger
 10. Pakt
 11. Der Teufel…
 12. Walpurgisnacht

Encore:

 1. Bunt und nicht Braun
 2. Dein Anblick
 3. Auf euch

2015

AANKONDIGINGEN 2015:

AMORPHIS, CANNIBAL CORPSE, DEATH ANGEL, ENSIFERUM, IN EXTREMO, IN FLAMES, KATAKLYSM, POWERWOLF, RUNNING WILD, SABATON, SAVATAGE, SEPULTURA, THYRFING, TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA, U.D.O.

SABATON heeft zelf al aangekondigd headliner te zijn.

That’s it voor deze zomer!Ilse

Founder / President / Booking Agent / Promoter / Editor / Photographer