El Yunque – Boxes

/ / By :

België: het land van bier, wafels, chocolade en knettergekke bands die alle registers opentrekken en de grenzen van genres lekker uitgommen en hertekenen. Het kleine landje, al altijd het buitenbeentje van de klas geweest en deze trend zet zich dus ook verder in hun resem aan bands. El Yunque is geen uitzondering op de regel, integendeel. Het is een band die muzikale hipsters en punkers samenbrengt in hetzelfde zweterige, broeierige kot. Boxes is het tweede full length album van El Yunque. Een album over NBA-spelers, vogels, cougars en creatieve vrijheid zoals ze het zelf graag omschrijven. Zeker niet voor mensen met een gevoelig hoorapparaat, dat kan ik je al zeggen.

Of de kerels uit Hasselt een enorm grote obsessie hebben met NBA-sterren weet ik niet maar het album trappen ze alleszins af met Scottie Pippen. Een nummer dat meteen de toon zet voor wat volgt. Het begin van het nummer klinkt alsof de artiesten elk in een hoekje van de studio hun instrumenten aan het misbruiken zijn. Net wanneer je je afvraagt naar wat je aan het luisteren bent ontpopt het nummer zich tot een verafgoding van Micheal Jordan.

Van hieruit neemt de dronkenmanspas de bediening over van het kompas. Je waggelt van het ene nummer naar het andere en je kijkt steeds dieper in je glas, incoherentie en chaos heersen. Elk nummer moet je proeven los van de andere nummers. Misschien heb je voorkeur voor de houvast die Cinder biedt, een nummer dat gebouwd is rond een aangenaam deuntje dat zich doorheen het hele nummer herhaalt. Of misschien heb je eerder smaak naar het piepen en kraken en scheurende gitaren van Nafi. Hou je van blaasinstrumenten, dan is Dog Park en zijn losgeslagen klarinet je ding wel.

 

Boxes van El Yunque laat zich niet zomaar definiëren en met een simpele review krijg je niet uitgelegd wat je nu precies hebt beluisterd. Net zoals die optische illusies waar iedereen iets anders in ziet is dit album iets dat voor iedereen anders zal klinken. Voor sommigen is dit de ideale muziek om ‘s ochtends op wakker te worden, voor anderen is het voedsel voor traumatiserende nachtmerries. Maak het jezelf gemakkelijk, luister naar het album en waan je in de chaotische wereld van El Yunque.

Release date: 17 januari 2017

Tracklist:

1. Scottie Pippen
2. Tired Of Dressing Like A Girl
3. Nafi
4. Deer
5. Cinder
6. Boxes
7. Michael Jordan
8. Dog Park