Izah – Sistere

/ / By :

Sistere is het debuut van het Nederlandse Izah dat voor mij persoonlijk één van Nederlands best bewaarde geheimen bleek te zijn. Blijkbaar bestaat deze band al sinds 2006 maar hebben ze in deze periode slechts een demo en een split met Fire Walk With Us uitgebracht. Als ik ‘Sistere’ beluister denk ik niet dat de lage productiviteit te wijten is aan luiheid, in tegendeel, dit lijkt het werk te zijn van een collectief perfectionisten. De combinatie van atmosferische sludge met progressieve metal is op zich niets nieuws onder de zon maar werd zelden zo majestueus en perfect uitgevoerd!

Waar er bij veel sludge bands sprake is van een lomp en vuil geluid is er bij Izah eerder sprake van strakke melodieën en goed doordachte afwisselingen in de muziek en tussen rauwe en cleane vocalen. De muziek klinkt als het resultaat van een samenwerking tussen Cult of Luna en Steak Number Eight. Het kortste nummer op deze release is ‘Sinite Horizon’ en klokt ruim over de 11 minuten af, het langste nummer is het titelnummer ‘Sistere’ dat meer dan een half uur duurt. Samen met de andere 2 nummers ‘Indefinite Instinct’ en ‘Duality’ staat ‘Sistere’ garant voor 72 minuten intensiteit die de verste uithoeken van de menselijke psyche lijkt op te zoeken. Ook wie geen geestesverruimende middelen gebruikt kan dit album gebruiken om volledig in zichzelf te keren zonder zich nog bewust te zijn van de buitenwereld die hem omringt.

De progressieve elementen en het gebruik van samples maakt dat er afwisseling is tussen rustige instrumentale stukken en bruut geweld. Door cleane, rauwe, hese en gesproken vocalen af te wisselen straalt de muziek ook een georchestreerde chaos uit die niet zo misstaan op een plaat van Dodecahedron of Deathspell omega. Ik ben dan ook sterk onder de indruk van dit debuut dat volgens mij in een adembenemende liveshow vertaald zou kunnen worden. Als er organisatoren onder de lezers zouden zijn, zou ik zeggen: haal dit album in huis en laat je overtuigen om deze zeer getalenteerde band te promoten!

Release Date: 23 februari 2015
Label: Nordvis Produktion
Tracklist:
01. Indefinite Instinct (13:30)
02. Duality (15:58)
03. Finite Horizon (11:36)
04. Sistere (31:07)