Vargsheim – Träume Der Schlaflosen

/ / By :

De naam Vargsheim is een samentrekking van het Zweedse ‘wolf’ en het Duitse ‘huis’ of ‘rijk’. De betekenis van de naam alleen al zet de toon voor de muziek van deze Duitsers. Deze wordt nog meer duidelijk wanneer je weet dat de leden van Vargsheim ook de live leden van Imperium Dekadenz zijn. Met ‘Träume der Schlaflosen’ krijgen we een black metal plaat waar de natuur adoratie er bovenhands op ligt net zoals dat het geval is bij hun broodheren. Dit betekent niet dat we hier een schaamteloze imitatie of een flauw afkooksel van Imperium Dekadenz krijgen voorgeschoteld, maar het is wel duidelijk dat zij hun inspiratie uit hetzelfde duistere vat tappen.

Vargsheim gaat verder op het elan als bij hun vorige platen ‘Erleuchtung’ en ‘Werltfremd’. Dit betekent goed doordachte arrangementen die duidelijk tonen dat de heren de afgelopen twee jaar sinds ‘Erleuchtung’ niet stil hebben gezeten. Het resultaat mag dan ook zeker gehoord worden. De bewondering voor de natuur wordt doorspekt met een aantal mystieke elementen die een typische sfeer uitademen. Toch blijft de muziek erg dreigend, het is alsof je in de gaten gehouden wordt door een troep wolven waarbij je enerzijds getroffen wordt door hun natuurlijke schoonheid maar tegelijk ook opgejaagd word door hun witte tanden in een mistig woud. Vooral op de nummers ‘Der dunkle Teil’ en ‘Massenmenschen’ overvalt deze indruk me.

Vargsheim is sterk gegroeid en kan tegenwoordig als een volwaardige band beschouwt worden die definitief uit de schaduw van Imperium Dekadenz getreden is. Fans van Der Weg einer Freiheit, Waldgeflüster en Winterfylleth zullen ‘Träume der Schlaflosen’ zeker kunnen waarderen. Het is de hoogste tijd dat deze band wat meer aandacht en respect krijgt.

Release date: 20 februari 2015
Label: MDD
Tracklist:
01. Was uns heilig war (03:14)
02. Der dunkle Teich (05:45)
03. Massenmenschen (04:28)
04. Träume der Schlaflosen (05:09)
05. Die Netzuhr (05:03)
06. Finning (05:52)
07. Erdenrost (06:27)
08. Svartnatt (07:18)
09. Omega (02:29)