Mark My Way – The Big Game

/ / By :

De Westhoek staat al langer dan vandaag bekend als de bakermat van een hele sterke hardcore scene. Alhoewel de H8000 scene reeds zijn gloriedagen heeft gehad blijft het hardcore genre diep geworteld in de streek. Ieperfest en de Vort’n Vis zijn nog steeds iconische namen in het genre en zelfs daarbuiten. Het resultaat, een levendige muziekscene en de perfecte voedingsbodem voor jong en oud, aanstormend talent. Een zo’n bands is Mark My Way, hardcore met rap en hip hop invloeden, straight outta Ieper. Het West Vlaamse kwintet is zeker niet aan hun proefstuk toe. In 2012 maakten ze hun debuut met hun demo Break The Grip waar onmiddellijk de rap invloeden te horen zijn. In 2014 volgde hun eerste album Save Our Souls en drie jaar later volgt The Big Game.

Sla alvast niet in paniek bij het lezen van “hip hop invloeden”. Het zijn meestal moeilijk te combineren genres maar Run DMC en Aerosmith toonden in de jaren 80′ dat het kon, net zoals Toxic Shock en Team Panini een unieke combinatie wisten te brengen. Mark My Way onderscheid zichzelf hierin door zowel het hardcore als hip hop gedeelte voor zich te nemen. Laat ik zeggen dat ik heel aangenaam verrast was.

De kern van de muziek is en blijft hardcore, melodische stukken worden mooi aangevuld door stevige breakdowns. Net zoals de grunts een interessante afwisseling vinden met de rauwe vocals. Veel woorden zou ik er eigenlijk niet aan hoeven te besteden. Ik herinner mij de release van hun eerste album Save Our Souls, een album dat klonk zoals een eerste album dat gewoonlijk doet. Nog een beetje onwennig en stroef met momenten, soms zelfs een beetje verdwaald. Het is het album waarop verder wordt gebouwd of dat gewoon vergeten wordt in de uithoeken van het internet. Wanneer ik The Big Game beluister vraag ik mij af of ik wel nog naar de zelfde band aan het luisteren ben. De kwaliteit van de productie is vaak een logische vooruitgang maar dit album is een vooruitgang op alle vlakken. De nummers op het album hangen goed samen maar ze weten het toch van begin tot eind boeiend te houden. De rap stukken klinken lekker hard en sluiten naadloos aan bij de muziek. En de breakdowns zijn creatief aangepakt en voelen zeker niet aan als een dood moment in het nummer. Progress, one-on-one, with Mark My Way.

Met The Big Game zetten de mannen van Mark My Way een heel grote stap in de goede richting. Ze weten een uitdagende combinatie aan genres op een mooie manier te verenigen. De hip hop invloeden dringen zich allesbehalve op en ik zou zelfs durven zeggen dat ze gerust wat prominenter aanwezig mochten zijn. West Vlaanderen heeft naast een sterke hardcore scene ook nog een levendige hip hop scene dus met hun roots in beide werelden ben ik benieuwd naar hun toekomstige creativiteit. Eventueel een collab in het vooruitzicht? (Grafgravers rapresent!).

Release Date: 11 Augustus, 2017
Record Label: Kick Out The Jams
Tracklist:
1. New Endeavours
2. Gaia Prevails / Man Fails
3. MAD
4. Misery
5. Stay In The Light
6. Under The Thumb
7. Eyes See You Through

REVIEW SCORE

  • Music9/10
  • Vocals/Lyrics9/10
  • Production/Mix10/10
  • Artwork/Packaging8/10
  • Originality9/10
9Mark My Way is er eentje om in de gaten te houden, met The Big Game zetten ze een schitterend album neer. Hip hop en hardcore is huwelijk van twee extremen en gelukkig bevinden ze zich aan de goede kant van het spectrum. Benieuwd of ze het hip hop gedeelte nog meer naar de voorgrond durven brengen in toekomstig werk. Keep it up!