Monomad – The Art Of The Broken Mind

/ / By :

Bram en Jeroen startten de lokale Gentse band Monomad in 2012. Een jaar later leerden ze Valdis (zanger en bassist) kennen op Graspop Metal Meeting. Hij was de aanleiding voor het toevoegen van elektronische geluiden. Vanaf 2013 kwamen er victoriaanse vreugdes bij wedstrijden en was hun muzikale carrière ingezet met de eerst studio single Proletarian. Zelf definiëren ze hun muziek als ‘Shroom’. Op 6 februari 2016 kwam de eerste CD release show in Lokeren en zijn momenteel bezig met touren.

Weetje: De band bestaat fictief gezien uit vier bandleden… De additatie van GOAT (referentie naar Valdis), een écht geitje (cfr Jani gaat op Metalcruise), maakt een mascotte van Monomad.

I am Monomad.
I forgot who I was. I don’t have a name, I don’t have a past, I don’t have a future and I barely have now. All that is left are the voices and visions of the endless trip I live over, and over, and over, again. Voices I hear. They are different dimensions of the world I’m living in; fear, rage, broken logic. But they are all me. We are one. I am one.
I am Monomad.
Bron

De start met Roadkill is ingezet. Het begint rustig maar bevat verschillende ritmes, gebruiken van stem en een elektronisch moment. Een leuk element hierbij is dat er een deel op de achtergrond van de tekst ‘gecrunt’ wordt zoals vaak voorkomend binnen de Death Metal. Met Goose geven ze het brain de denkpiste dat het een rustpauze is bij het beluisteren van het album maar een verrassend stuk met snelle riffs breekt het. De song Violet sluit meer aan bij het eerste nummer, hoewel hier meer invloeden van verschillende genres te horen zijn. Ja. Duivenstront. De titel brengt hoogst waarschijnlijk iets naar boven – al is het een frons, een beweging in een hersenkronkel of geschater. Vandaar de keuze om Pigeonshit onderaan dit artikel te beluisteren te plaatsen. Oordeel zelf over de leukheidsgraad… Het zesde nummer Monologs brengt een iets elektronischer ge’vibe’de versie dan de voorgaande. Er zitten aparte stukken in dit lang nummer, een abstracte vorm van wat de titel betekent. Het album sluiten ze af met Perceiver, niet het meest opvallende nummer maar de triangel maakt het uitbollen van de verscherpte auditieve aandacht (actief luisteren) aangenaam.

Over het algemeen een soort van alternatief album: het past niet per se in één genre-label maar bevat verscheidende invloeden en gaat gepaard met variatie in zowel stemgebruik als melodieën. De elektronische inbreng van Valdis is zeker een opmerkelijk gegeven binnen het album. De ruimdenkende muziekliefhebber zal dit appreciëren, hoewel dat het album vermoedelijk verschillende meningen kan brengen – net omdat het zo speciaal is.

Op 11 juni zijn de mannen en de geit te aanhoren in De Pits te Kortrijk en op 3 september staan ze op Occultfest te Hoogeveen. Komende shows zijn te raadplegen via hun officiële pagina.

Release date: 2 juni 2016
Label: Independant
Tracklist:
01. Roadkills
02. Runamok
03. Goose
04. Violet
05. Pigeonshit
06. Monologs
07. Proletarian
08. Perceiver