Witchrist – Vritra

/ / By :

Het zal sommigen hard aankomen, maar dit is de voorlaatste release van Witchrist. De Nieuw Zeelandse black/death band zal nog een split uitbrengen met Antideluvian maar dan zit het er op! Vritra zelve daarintegen is zeker en vast de moeite waard voor zij die graag het rauwe werk horen. De release telt slechts drie nummers en is enkel uitgebracht op een 12″ vinyl plaat. Net zoals de gewoonlijke sound, is ook de artwork lekker duister en spreekt het onmiddelijk tot de verbeelding. Beluister alvast alle nummers hier.

Vanaf de eerste noot in Haruspex hoor je onmiddelijk de slordige sound die je hoofd onmiddelijk aan het bewegen doet gaan. Het is vreemd ritmisch vooraleer de powerchords en het blasten aan bod komen. Spijtig genoeg valt er verder weinig op te merken, want de nogal droge en zelfs zagerige stem laat veel te wensen over. Het is pas wanneer de schelle schreeuwen komen dat je weer volledig weg kan gaan in de toch dreigende sfeer dat we verwachten van Witchrist. Het tempo vertraagt weer en wordt bijna trance-verwekkend om af te sluiten met een kleine explosie.

Een explosie die bijna onmiddelijk terug komt in Transmuting Rituals. Het is de zwakste track die nogal snel gaat vervelen, maar sommigen kunnen van de chaos die lange tijd aanhoudt genieten, tot we terug structuur in ritme vinden naar het einde toe.

De release laat zich van zijn sterkste kan zien in The Golden Ascent, dat onmiddelijk krachtig begint met stevig met powerchords die je hoofdje onmiddelijk gaan laten schudden. Het stevige drumwerk en de dubbele bass zit strak en alles loopt van een leie dakje, wisselend tussen het Blackish blast-werk en de meer downtempo en dreigende Death Metal riffs. Talloze klassiekers van het rauwe Black Metal genre komen boven bij het horen van de eerste verse, die nog steeds wisseld maar zonder de voorgaande chaos is. De onheilspellende clean vocals hebben de typische sound waar ikzelf niet onmiddelijk voor te vinden ben, maar passen wel in de algemene sound van deze track. De track, en release, sluit hard af om enkel en alleen nog feedback te horen.

Dit was het dan, een slordige tien minuten knikken later houden we het al voor bekeken. Het mocht zeker en vast wat langer duren, eens je volledig in de sfeer zit is de plaat al om. Al bij al zeker en vast niet één van het betere werk in de wereld, maar liefhebbers van het rauwere genre zoals het vroeger was, moeten hem zeker eens horen. Rust in vrede Witchrist, fijn dat je erbij was!

Release date: 31 december 2014
Label: Iron Bonehead Productions
Tracklist:
01. Haruspex (04:21)
02. Transmuting Rituals (01:43)
03. The Golden Ascent (04:24)