Deus Mortem, Aosoth en Mgła (Magasin 4)

/ By :

Ondanks een relatief korte file raakten we op zondag 20 maart op tijd bij de Magasin 4 om Deus Mortem aan het werk te zien. Deze band opende de avond voor Aosoth en Mgła. De avond beloofde garant te staan voor enkele blackmetaloptredens van de bovenste plank. Mgła is sinds zijn laatste telg, Exercises In Futility, uitkwam bijna constant op tour en nam deze keer de heren van het Franse Aosoth mee. Ook deze groep behoeft amper introductie. Met leden van Antaeus, VI en de rochelende MkM op zang heeft dit heerschap al enkele fantastische albums afgeleverd.

Kort voor het eigenlijke aanvangsuur trapte Deus Mortem af. De zaal van Magasin 4 was aardig gevuld. Het feit dat ze op deze tour spelen was mijn eerste kennismaking met de groep, en het album Emanations Of The Black Light kon ik alvast smaken. Jammer genoeg kon de band mijn verwachtingen live niet geheel inlossen. Er zat weinig variatie in de set en de nummers waren onderling nogal inwisselbaar. Enkel het nummer It Starts To Breathe Inside kon bij mij een goedkeurend geknik teweegbrengen. Echter was dit mindere optreden niet enkel aan de band zelf te wijten, maar evenzeer aan het slechte geluid. Tijdens snellere stukken overstemde de basdrum alle andere instrumenten, behalve de zang. Bij de tragere episodes kwam de gitaarsound dan weer wel tot zijn recht. Naar wat ik later op de avond hoorde moesten de bands zo snel mogelijk na elkaar spelen om de curfew van 22u te halen. Misschien viel het miserabele geluid hieraan toe te schrijven.

Dat bleek het geval te zijn, want de Fransen van Aosoth klonken dan weer zeer helder. Aftrappen werd gedaan met de brutale riff van An Arrow In Heart, om ons daarna onder te dompelen in drie kwartier gitzwarte dissonante black metal. Het eerste wat opviel is dat dit duidelijk de meest energieke band van de hele avond zou worden. Aosoth speelde furieus en was één waaier van rondvliegend haar. Enkel MkM staat er wat stil bij. Aosoth presenteerde ons een setlist die vooral put uit zijn laatste album, An Arrow In Heart. Hiernaast kwamen nog twee nummers aan bod van III: Violence & Variations en Appendix C van de recente ep, IV.
Aosoth leverde ons een spectaculair optreden af met spetterende lichtshow. Het concert werd duidelijk door het publiek gesmaakt, getuigen de vele rondzwaaiende hoofden. De band slaagde erin een soort wall of sound te creëren die de luisteraar van zijn sokken blies. Een topconcert van één van de hoogvliegers van de Franse blackmetalscene, zoals verwacht!

Amper een kwartier en een korte soundcheck later betrad Mgła de bühne. De zaal stond afgeladen vol en er heerste een sfeer van verwachting. Moeilijk valt dit niet te verklaren: hun nieuwste album Exercises In Futility was één van de beste blackmetalalbums van 2015. Gemaskerd en versluierd door een dikke rookwolk werden de eerste noten uitgebraakt, en al snel werd duidelijk dat dit dé topper van de dag zou worden. Veel beweging hoef je van een band als Mgła niet te verwachten, de band was zo statisch als wat en liet zijn muziek voor zich spreken. En spreken deed ze! Opnieuw kregen we een setlist voorgeschoteld met een mooie mix van oud en nieuw materiaal. Wat al van bij het eerste nummer, Mdłości I, opviel is dat de groep zijn muziek live aan een iets hoger tempo speelt dan op album. Dit was even wennen, maar deed geen afbreuk aan de atmosfeer die Mgła weet te creëren.

Zonder enige pauzes volgde het ene nummer het andere op. Je kon je ogen sluiten en wegdromen, wat de muziek in feite zelfs ten goede kwam. Mgła speelde een boeiende en afwisselende set, maar het afsluitend duo deed de Magasin 4 op haar grondvesten daveren. Na even aan de merchstand gepasseerd te zijn en snel een trui op de kop getikt te hebben hoor ik dat With Hearts Toward None VII wordt aangeheven, zijnde mijn favoriete nummer van het album. Ondanks het hogere tempo en de ietwat ingekorte intro speelde Mgła de zaal volledig plat. Wat hierbij wel opviel is dat een kern in het publiek een moshpit probeerde te starten en hier zelfs wonderwel in slaagde, terwijl de muziek van Mgła zich hier in feite niet voor leent. Alsof dit nog niet genoeg was sloegen de Polen het murw geworden publiek finaal knock-out met het magistrale Exercises In Futility VIMgła gaf zonder twijfel één van de beste blackmetalconcerten die ik al heb gezien: de band weet een fantastische sfeer te creëren en bespeelt zijn instrumenten zeer minutieus. Ik kijk alvast reikhalzend uit naar de volgende passage!