Oathbreaker & more - Boomtown 2017 - Night 4

/ By :

Op de vierde nacht van Boomtown mochten we ons verwachten aan het ondertussen alom bekende Oathbreaker. Supergenius, CHVE en Syndrome vervolledigden de line-up. Een line-up die er veelbelovend uitzag en menig metalhead en liefhebber van het hardere werk naar de Handelsbeurs lokte.

Supergenius had de moeilijke taak om de spits af te bijten. De band bestaat uit leden van onder andere Rise and Fall, Oathbreaker, Blind to Faith, Wiegedood en Beecher. Een line-up met heel getalenteerde artiesten die de nodige ervaring hebben. Hun eerste album Supertired, kwam eerder dit jaar in april uit onder Hypertension Records en 9000 Records. De band brengt ondanks de expertise van de leden in het hardere werk geen zwaar metaal. Ikzelf had de band nog niet beluisterd dus was volledig verrast wanneer de eerste deuntjes wat rock/postpunk bleek te zijn. Muzikaal is het wel goed, het is duidelijk dat er over de nummers is nagedacht en repetitief klonk het zeker niet. Toch leken de bandleden wat onwennig op het podium te staan en het miste wat punch. Overtuigend was het dus zeker niet en de band liet me met een gemengd gevoel achter. Alhoewel het een vrij nieuwe band is had ik toch wel wat meer verwacht van deze super line-up.

Vervolgens was het aan Oathbreaker om het podium te betreden. Ik had ze reeds op Dour aan het werk gezien en daar hadden ze een schitterende show gespeeld. Ik was dan ook benieuwd hoe ze het ervan af zouden brengen in een zaal zoals de Handelsbeurs, tijdens de Gentse Feesten. Net zoals op Dour hoopte ik op een set met wat ouder materiaal. Het is tenslotte ondertussen al bijna een jaar sinds de release van Rheia, hun meest recent album. Helaas was het net zoals op Dour een set die hoofdzakelijk bestond uit hun meest recente materiaal. Op hun release show in Gent eind november vorig jaar bewezen ze reeds dat ze dit album meer dan onder de knie hebben en dat optreden zal me ook lang bij blijven. Wat volgde in de Handelsbeurs was jammer genoeg weinig memorabel. Het optreden voelde nogal lusteloos. Caro haar stem was duidelijk niet in de beste staat en het viel op dat ze de hoge tonen niet altijd even goed haalde. Wil het nu net zijn dat Oathbreaker één van die bands is waar de vocals de krachtige ondertoon zetten in hun muziek. Hun optreden in de handelsbeurs stond in fel contrast met wat we gewoon zijn van Oathbreaker. De keren dat ik ze reeds heb gezien waren telkens schitterende optredens en heel intens. Ze waren deze avond dan ook maar een schim van het geluidskanon zoals we ze kennen. Wim Coppers, de drummer, had net een optreden achter de rug met Supergenius en deed onvermoeid verder tijdens Oathbreaker maar hij kon de set niet op zijn eentje redden. Het was een druk jaar voor Oathbreaker. Met een release die alle verwachtingen sloeg en een jaartje de halve wereld rondtrekken om talloze concerten te spelen kan ik wel geloven dat de vermoeidheid eindelijk toeslaat. Tijd voor een welverdiende vakantie?

De avond werd afgesloten door CHVE en Syndrome. De ogen toe, even zitten en genieten. CHVE begon het eerste deel van het laatste uur. Met zijn draailier en stem liet hij de tijd voorbijvliegen. Ondertussen heb ik hem ruim zes keer aan het werk gezien met zijn soloproject dus voor mij persoonlijk is het wow-effect al wat minder. Toch bleef het genieten van de rustgevende muziek. Syndrome speelde in op de uitlopers van CHVE en wanneer de draailier zijn laatste noten had gespeeld had de gitaar de stilte al opgevuld. Een teleurstellende avond werd gelukkig prachtig afgesloten met een schitterende optreden van Syndrome. Het laatste half uur dat hij moest vullen mocht gerust wat langer geduurd hebben.