De Warmste week van Frietrock Metal Rock Fest

/ 0 Comments/ By :

Op 31 augustus, 1 en 2 september 2018 ging Frietrock al voor de tiende keer door op het terrein De patrouillehond in Oud-Turnhout, achter de Galgehoeve. Frietrock is een gratis festival dat zich inzet ten voordele van Music for Life van Studio Brussel. Elk jaar kiezen ze een ander doel. Dit jaar was de inzameling zeer persoonlijk en emotioneel voor de organisatoren Inge Daneels-Deams, Jan Daneels en Gunter Borremans, omdat ze hun tiende editie zonder trouwe vrijwilligster Mayke Van Oerle moesten organiseren. Begin dit jaar overleed ze plots door een CO-vergiftiging. Het gratis festival schonk een opbrengst van € 500 (van het verkochte eten en drinken op het festival) aan Het Rode Kruis Vlaanderen en nog eens € 2000 aan Het Rode Kruis Ravals waar Mayke zich ook inzette als vrijwilligster.

GRIMM was dit jaar ook aanwezig om de organisatoren te feliciteren met hun tiende editie waar maar liefst 30 verschillende bands allen gratis optraden, ze werden enkel vergoed met uiteraard frietjes, snacks en drank.

Tussen alle drukte door nam Inge Daneels even de tijd om met ons te babbelen over het festival.

Dag Inge, proficiat met jullie tiende editie van jullie festival.

Bedankt.

Hoe zijn jullie tien jaar geleden op dit idee gekomen?

Tien jaar geleden namen ik en mijn man als frituuruitbaters deel aan de week van de friet, waar de frietjes maar ook onze frituur gepromoot werden. We hebben onze frituur tien jaar lang uitgebaat en dan te huur gezet, van die tien jaar dat wij het zelf uitgebaat hebben zijn er zeven edities georganiseerd geweest. Tijdens onze eerste deelname aan de week van de friet dachten we dat het leuk zou zijn om in onze frituur ook optredens te organiseren waar mensen kunnen genieten van een frietje en muziek in onze achtertuin. We gingen zelfs verder dan dat en maakten er ineens 3 dagen van. Een jaar later hebben we dit nog eens gedaan mits toestemming van het VLAM om ook het toenmalige logo en de naam te gebruiken van de week van de friet en zo is onze affiche ook ontstaan met het vorkje met de friet met mayonaise als microfoon en statief dat we vandaag nog altijd gebruiken. Natuurlijk hebben we als Rock- en Metal festival ook een eigen logo ontworpen voor op onze T-shirts en merchandise.

Wie heeft jullie logo ontworpen?  

Een vriend van ons, Sepp Coeck, een tatoeëer die ook logo’s ontwerpt. Twee jaar geleden heeft hij dit logo voor ons ontworpen. Dit jaar wilden we onze tiende editie speciaal vieren en we hebben alle drie het logo op onze armen laten tatoeëren. Ondertussen hebben enkele vrijwilligers en trouwe vrienden ook dit logo laten tatoeëren. Dedication!

Welk goed doel steunen jullie?

Dit jaar steunen wij Het Rode Kruis Ravals en  Het Rode Kruis Vlaanderen, omdat wij een goede vriendin en vrijwilligster van het festival zijn verloren. Zij werkte ook bij het Rode Kruis Ravals en om samen dit verlies te verwerken hebben we ervoor gekozen elkaar te steunen. Wij schenken onze opbrengsten aan het Rode Kruis en zij helpen ons met een EHBO-stand op het festival waar ze onze lieve bezoekers in de watten leggen als het nodig is.

Hoe kiezen jullie de bands uit?

Goh, ik plaats de vraag op Facebook en bands sturen ons massaal berichten om deel te nemen, dit jaar hadden we zelf een 200-tal inzendingen. Wij willen ook het volledige festival gratis aanbieden aan de bezoekers en dit zullen we blijven doen!

Muziek en cultuur kan soms te duur zijn en een drempel worden om te komen en bij ons kan je gewoon opdagen, blijven of vertrekken wanneer je wil. Je hebt geen verplichtingen!

Vaak staan hier ook lokale bands en dan zijn de mama’s, papa’s en grootouders of de kinderen ook mee.

Ja, het festival heeft een zeer familiaal karakter, maar toch hebben jullie zeer veel professionele apparatuur en techniek hier ook staan en zelfs een volledige speelhoek met springkasteel voor de kinderen. Hoe krijgen jullie dit voor elkaar?

Via sponsoring vooral, bvb. de PA en het grote podium zijn gesponsord door Disco Seduction uit Merksplas. Dit bedrijf is van een goede vriend van mijn man die elkaar al van in de middelbare school kennen. En voor de rest is het vooral vragen aan de lokale handelaars. Natuurlijk hebben wij ook kosten als vzw, wij hebben geen startbudget en huren een hal waar al ons materiaal gestockeerd staat. Vaak steken wij persoonlijk geld hierin, maar wij proberen dit natuurlijk ook met de opbrengsten die er zijn te recupereren. Gelukkig voor ons zijn onze bezoekers en vrijwilligers zeer gul en steunen ze ons massaal zodat wij dit festival voor iedereen gratis kunnen houden.

We zijn nu al tien jaar bezig ondertussen en we blijven groeien en ik herinner me nog de eerste editie waar een 300-tal bezoekers aanwezig waren en vorig jaar hadden 1500 bezoekers.

Tot twee jaar geleden ging het festival zelfs door in onze achtertuin, maar we werden te groot en we hebben deze locatie gratis ter beschikking gekregen van De patrouillehond.

Waarom de keuze om tijdens het laatste weekend van de zomervakantie nog een festival te organiseren?

Goh, bij de meeste mensen is – bij wijze van spreken – het geld bijna op na een lange zomervakantie en dan leek het leuk een gratis festival te kunnen aanbieden. Als je het zo bekijkt voor de gemiddelde metal-liefhebber die een hele zomer lang naar festivals gaat, bvb. Graspop, Hellfest, de Metal dag op de Lokerse Feesten, Wacken, Summerbreeze, Metaldays in Slovenië dan is het leuk dat ze bij ons rustig dit festivalseizoen gratis kunnen afsluiten.

Zijn het vooral lokale Metalfans die naar hier komen?

Er zijn heel veel locals, maar ook mensen uit de metalscene zelf. Hier zijn ook mensen die wij tegenkomen op de andere Metalfestivals en zij komen ons ook steunen. De metalscene is soms een kleine wereld, ik kan wel zeggen dat ik 80% van de bezoekers ken of herken van hen ergens ontmoet te hebben.

Mijn mama en papa komen ook in de ochtend spek met eieren bakken voor de bezoekers en helpen met frietjes bakken op het festivalterrein.

Ik kan mij inbeelden als kleine vzw dat jullie zelf heel veel voorbereiding en tijd in dit project steken?

Ja, dat klopt. Wij zijn met ons drieën eigenlijk het volledige jaar hiermee bezig, naast onze andere jobs, om dit op poten te kunnen zetten. Wij kamperen hier nu al drie weken op het terrein van De patrouillehond om al het materiaal te bewaken, omdat we twee jaar geleden inbrekers op het terrein hadden en ze veel schade hadden aangericht. Na elke editie duurt het ongeveer een week om alles af te breken en te stockeren. Daarna volgt de administratieve verwerking en in de december brengen we onze opbrengsten naar Wachtebeke voor de Warmste week. En eigenlijk bij de start van het nieuwe jaar starten de voorbereidingen voor de volgende editie.

Bedankt om tijd voor ons te maken en veel succes met jullie warme actie en het festival!

Tijdens het festival konden bezoekers aan verschillende wedstrijden deelnemen, bvb. een reis winnen naar Portugal of een gesigneerde gitaar winnen met alle handtekeningen van de bands die gratis opgetreden hebben deze editie.

Wie volgend jaar er bij wil kan hun Facebookpagina volgen https://www.facebook.com/frietrock/ of contact opnemen met Inge Daneels.

Filmpje van de donatie aan de Warmste Week van Studio Brussel kan je hier bekijken.

Wij wensen de nabestaanden en vrienden van Mayke Van Oerle veel steun en vriendschap toe, want zij zette zich ook in voor de organisatie waar wij GRIMM al enkele jaren een warm hart aan toevertrouwen, Inter vzw: https://www.inter.vlaanderen/ 

Tip: ondertussen hebben Inge en Jan opnieuw een Pop Up Frituur geopend: https://www.facebook.com/Frituurdenboog/

Smakelijk!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *