Fleddy Melculy

/ By :

Fleddy Melculy bracht eerder dit jaar een nieuwe plaat uit genaamd “De Kerk van Melculy”. Om deze plaat te promoten, trekt hij met zijn Leger des Hels doorheen heel Vlaanderen en Nederland. Tussen al deze optredens door, maakte Fleddy himself eventjes tijd vrij voor een korte babbel over de emancipatie van de seksrobot, hiphop en keyboardwarriors.

Laten we beginnen met een beetje actua, Graspop kondigde gisteren zijn podiumindeling aan en jullie staan net onder Madball, welk gevoel krijgen jullie daarbij om te mogen spelen net voor deze legendarische New York Hardcoreband?
Ja, dat is maf. Het is altijd een beetje gokken waar je als band op de affiche zal staan. Het maakt ons eigenlijk niet veel uit. We staan soms geprogrammeerd als opener, terwijl er bands na ons staan waar we nog nooit van hebben gehoord. Maar dan zijn er ook festivals waar we moeten afsluiten, of zoals Graspop waar we net voor de afsluiter het podium op moeten, dan denken we “alright, let’s do this”. Natuurlijk is voor een band als Madball spelen super speciaal, want we kijken allemaal op naar die mannen. Dus ja, hopelijk kunnen we een selfie scoren!

Vandaag kondigde je op Facebook de komst aan van de clip voor het nummer Moeidunidotcom, een nummer over keyboardwarriors. Heb je veel ervaring met zo’n personen?
Dat is nogal dubbel. Veel mensen zullen bij dit nummer de indruk krijgen dat wij als band al veel te maken hebben gehad met keyboardwarriors en dat is ook zo, heel veel kritiek en haters die vanachter hun computer hun gal spuien en in het echt het niet durven zeggen. Maar dat nummer gaat eigenlijk over een persoonlijke ondervinding van iemand die mij om een of andere reden echt haatte en dat had niets met Fleddy te maken. Die persoon postte zaken op Facebook die helemaal niet klopten en dat was wel heel frustrerend, dat is iets wat veel mensen blijkbaar meemaken en voor mij was het dus een goede bron van inspiratie om iets rond te doen.
Er zijn wel een aantal grappige voorbeelden van keyboardwarriors die het nodig vonden iets te posten over de band. Zo zijn er mensen die schrijven dat we een coverband zijn. We spelen zogezegd nummers van andere metal(core)bands met Vlaamse teksten. Dan vraag je je toch af waar ze dat halen. We zijn ook al afgeschreven als racistische band omwille van het nummer Apu van de nightshop, terwijl dit nummer enkel bedoeld is om te lachen. Apu zit al 1000 jaar in The Simpsons, is dat dan ook een racistisch programma?

Voor de show heb ik nog eens de nieuwe plaat beluisterd en ik heb er een aantal nummers uitgepikt die ik graag eens wou bespreken. Bijvoorbeeld Serge de Robot, ik zie ergens een link met Stephen Hawking, maar vond je het maatschappelijk relevant om de gevoelens van een robot aan te halen?
Hij is inderdaad nog maar net overleden en we maakten ons ook de bedenking dat het wat leek op zijn stem. Maar het nummer ontstond eerder uit de goesting om een balad op de plaat te zetten, net zoals de meeste metalbands. En bij ons is het nu zo uitgedraaid. En daarbij, nu we het over hebben, de emancipatie van de seksrobot mag natuurlijk niet vergeten worden!

Bij Ik ben kwaad krijg ik het gevoel dat het nummer nog niet af is. Het zou nog steeds kunnen aangevuld worden. Zijn er nog zaken bijgekomen waar je vandaag kwaad over bent?
Ik ben een heel kwade mens, zoals het hoort als hardcorezanger. Eigenlijk zitten er in die song 25 nummers, maar ik vond het een goed idee om al die onderwerpen te bundelen in één lied. Maar we kunnen zo blijven doorgaan, het laatste wat mij bijvoorbeeld geërgerd heeft, zijn airco’s in wagens die je niet goed kent. Die systemen zijn nooit duidelijk en het is onmogelijk om die van de eerste keer volledig te snappen, daar kan ik mij enorm kwaad in maken. Uw ruiten bedampen en je weet niet wat je moet doen, LEVENSGEVAARLIJK!

We hadden het net al gehad over Apu, hij maakt ook deel uit van de nieuwe plaat, Apu’s revenge. Is het ondertussen al wat bijgelegd?
Neen, het gaat niet goed met Apu. The word on the street is, dat hij zo kwaad was om het nummer, dat hij heeft zijn nightshop heeft geruild tegen een kameel. Dus nee, hij is niet blij. Terwijl dit nummer nochtans een ode was, een support… Jammer.

Inderdaad jammer. Een ander nummer dat er bovenuit stak is Min duizend scenepoints een aanklacht tegen de modefouten binnen hardcore en metal. Eigenlijk profileer je jezelf een beetje als de Jani Kazaltzis van de metal, wat is volgens jou de ideale outfit om naar een hardcore of metalshow te gaan?
Volgens mij is het beste idee dat je een fluogele-Tim-van-Temptation-Island-short draagt met daarboven een T-shirt van Bazart. Als je zo naar een show gaat, ben je echt bad ass, dan ben je origineel!

Laat ons eventjes alle misverstanden uit de wereld helpen. Het gat dat niet groot genoeg was, een nummer gemaakt met Urbanus en Jan de Smet, gaat enkel over vogels toch? Hier valt geen enkele andere metafoor in terug te vinden?
Neen, totaal niet. Trouwens, toen we het nummer hadden opgenomen, hadden we wel het gevoel dat er een fout kantje aan het nummer zat. Maar dat maakt het nummer juist grappig, de eerste strofe is nogal onduidelijk maar vanaf de tweede strofe weet je dat het om een nestkastje gaat.

Het laatste nummer dat ik graag zou bespreken is er één van de bonustracks, T-shirt van Metallica – Beastie remix. Het kwam onlangs in de media dat hiphop en rap populairder wordt dan rock en metal, op de sociale media post je soms een filmpje waarop je aan het scratchen bent. Overweeg je een carrièreswitch?
Helemaal niet, want ik ben al even lang bezig met hiphop als met metal. Als je het daar echt over wil hebben, wat ze vandaag de dag hiphop noemen, mag van mij een andere naam krijgen. Hiphop is voor mij wat er in de nineties naar boven is gekomen, bands als A Tribe Called Quest, KRS One, Beastie Boys en stuff like that. Maar wat ze nu op de radio draaien, zoals de Franse hiphop, het staat op zijn eigen, ik heb er respect voor, maar ik ben er geen fan van.
Ik ben wel af en toe bezig met zelf dingen te maken, maar dat zal dan toch eerder in het old-schoolstraatje thuishoren. Ik ben echt een zware hiphopfan, zeker evenveel als metal!

Op de nieuwe plaat komen een aantal coole guestvocals aan bod zoals Jan van King Hiss en Danny van Deviate. Stel dat je een hiphop of rapartiest mag kiezen om mee samen te werken, wie zou het zijn?
ICE T van Body Count!

Laten we ICE T even puur als rapper beschouwen, welke hardcore of metalzanger zou je kiezen mocht je carte blanche hebben om mee samen te werken aan een project?
Die heb ik eigenlijk al gehad op de platen. Danny (Deviate), Ross van Length of Time, Jan de Smet van de Nieuwe Snaar is ook heel metal! Guest appearances doen we vooral met mensen waar we zelf heel hard fan van zijn.

Laten we de rollen omkeren, stel dat je zelf een band mag kiezen om een guestvocal bij te doen, wie of wat zou het zijn?
Kenji Minogue!

Een aantal weken terug kwam je onbedoeld in de media. Toen de samenwerking tussen rapper Damso en de voetbalbond werd stopgezet, verscheen je in een poll van Belgische artiesten op de site van Sporza om te kijken wie het nieuwe WK-lied mocht maken. Wat waren jouw bedenkingen rond deze situatie?
Ik had een ongelofelijk “what the fuck-gevoel”. Ik snapte niet wat wij daartussen stonden te doen. Ik ben zelf totaal geen voetbalfan en toch heb ik de concrete vraag gekregen van de platenfirma. Ik wou toezeggen op voorwaarde dat ik voetbal helemaal mocht uitschijten.

Laten we het nog even hebben over jouw eigen festival, Fleddypalooza, hoe beviel de eerste editie in Nederland?
Heel tof! Altijd plezant om het podium te delen met bands waar je het aan gunt en waar je zelf fan van bent. De volgende is in de Mezz in Breda die ook heel epic zal worden! En laat ik een primeur geven, er komt een Belgische editie aan waar jullie binnenkort meer over te weten zullen komen…

Oké, ik heb nog een aantal snelle, korte vragen. Festival of clubshow?
Clubshow!

Breakdown of singalong?
Breakdown.

Pizza of frieten?
Pizza.

Slipknot of Limp Bizkit?
Slipknot.

Game of Thrones of Lord of the Rings?
Lord of the Rings.

Oude K3 of nieuwe K3?
Oude K3.

Thuis of Familie?
Familie.

Metal of hardcore?
Metal.

Merch of platen?
Merch.

De Kerk van Melculy of Helgië?
De Kerk van Melculy, want dat is eigenlijk Helgië 2.0! (Lacht)

Wie is de mol?
Die gast, allez fuck… een gast… Lloyd!

Hoe brengt Tim van Temptation Island het er nog vanaf?
Met een zwaar verzweerde penis!

Laatste vraag: welke band kan je mij zeker nog aanraden om eens te checken?
Ik heb net nog een retevette Franse band ontdekt genaamd Hardcore Anal Hydrogen. Zij mixen al het extreme door elkaar, hardcore, hiphop en jazz, echt geschift!