Wardruna,de muziek achter Vikings

Deze week startte het langverwachte vierde seizoen van de History Channel serie ‘Vikings’. Hier volgen we het leven van Ragnar Lothbrock en zijn gemeenschap. De serie weeft de gekende historische feiten rond deze bekende veroveraar aan elkaar met fictie tot een boeiende verhaallijn die menig kijker al drie seizoenen weet te boeien. We worden gekatapulteerd naar het einde van de 8ste eeuw en locaties in Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk (toen nog verdeelde koninkrijken) en sinds het laatste seizoen ook Parijs.

Maar deze website draait rond muziek en niet rond series. Dus waarom dit artikel? Elke aflevering van Vikings opent met de intussen zo herkenbare tonen van “If I Had A Heart” en de algemene soundtrack staat op naam van Trevor Morris. Voor de liefhebbers is het ook te horen op het debuutalbum van Fever Ray. Morris is ook de hoofdcomponist van andere historische series zoals ‘The Borgias’ en ‘Tudors’. Maar de echte muzikale sterren van de show zijn in mijn ogen Wardruna en meer specifiek Einar Selvik.


Wardruna is een muzikaal project rond de Noorse runen, het Vikingalfabet als ik even kort door de bocht mag gaan. Het brein achter de groep is Einar Selvik. Voor sommigen onder jullie misschien ook wel bekend als Kvitrafn uit black metal band Gorgoroth. Ook de voormalige zanger van de band, Gaahl, leverde studio vocals af voor Wardruna. De laatste vaste waarde in de groep is Lindy Fay Hella. Wardruna heeft tot nu toe twee albums van hun Runaljod (‘geluid van de runen’) trilogie uitgebracht. Doorheen de drie albums willen ze rond elke van de 24 runes van de Oudere Futhark een nummer bouwen dat symboliseert waarvoor die rune staat.

De band gaat daar zover in dat sommige nummers worden opgenomen in openlucht, op bepaalde tijdstippen of op locaties die een sterke connectie hebben met een specifieke rune. Zo werd er bijvoorbeeld tijdens het nummer ‘Laukr’ (een rune over water) gezongen in een rivier en werd ‘Dagr’ specifiek opgenomen tijdens de zomerzonnewende. Het gebruik van natuurgeluiden en oude Noorse instrumenten is ook eerder de regel dan uitzondering. Ondanks de metalroots van de bandleden is Wardruna dan ook geen metalband. ‘Nordic ambient folk’ dekt de lading misschien nog het best. Het grootste deel van het Futhark alfabet werd reeds behandeld op respectievelijk Gap Var Ginnunga (2009) en Yggdrasil (2013). Nu is het voorlopig wachten op een datum voor het album dat de laatste reeks runen zal behandelen op Ragnarok. Lezers die een beetje kennen van Noorse mythologie herkennen in de albumtitels ook het ontstaan van het universum, de Levensboom en het einde der tijden.

Einar “Kvitrafn” Selvik (Wardruna)

Door hun toewijding aan de Noorse runen en de mystieke, spirituele en esoterische klanken van hun muziek vonden de makers van Vikings het niet meer dan gepast Selvik te vragen om muziek bij te dragen aan de show. Sinds het tweede seizoen werkt Selvik ook samen met Trevor Morris aan het componeren van de soundtrack van elk seizoen. Daarnaast worden reeds uitgebrachte nummers van Wardruna gebruikt op enkele van de meest iconische momenten in de serie. Klik hier om nog eens rillingen te krijgen van de nummers ‘Løyndomsriss’ en ‘Heima Thurs’ tijdens de befaamde ‘bloedarend’-scene (spoiler-alert!). Voor wie een spoilervrije kennismaking wil met Wardruna en Vikings raad ik onderstaande clip aan van de ‘Vikings Suite’. Dit meesterwerk werd live gebracht door Einar Selvik en Trevor Morris – met leiding over het Sinfonietta Cracovia en Polish Radio Choir – op het 8ste Krakow Filmmuziek Festival vorig jaar.

Als je de serie Vikings nog geen kans had gegeven, moet je dringend gaan bijbenen! Als dit artikel je eerste kennismaking was met Wardruna, doe jezelf een plezier en kies een rustig avondje om je kamer te vullen met de mystieke tonen van de runen en heerlijk weg te dromen.