The Way Of Purity – The Majesty Of Your Becoming

/ / By :

The Way Of Purity staat altijd voor verrassingen. Zelf leerde ik deze band kennen in 2010 bij de promotour van zijn debuut Crosscore (gehost door onze collega’s van Niflheim). Het geheimzinnige aura dat deze band omringt (de identiteiten worden strikt geheim gehouden via codenamen en bivakmutsen) in combinatie met een goede live-act en duistere, agressieve post death metal/djent kon mijn goedkeuring zeker wegdragen. De band hield ervan de luisteraar te blijven verrassen met opzettelijk onconventionele ritmes en wendingen. Met de komst van het nieuwe en derde album The Majesty Of Your Becoming lijkt het roer radicaal omgegooid. Op Crosscore en Equate stonden rauwe screams nog centraal, waardoor de luisteraar aangenaam verrast werd door de sporadische frisse cleane zangpartijen. Één zelfmoord en vijf frontvrouwwissels later zijn de screams nergens meer te bekennen. Ook al missen we dit een beetje, de zanglijnen zijn wel erg geslaagd en passen beter binnen de nieuwe muzikale way of purity.

Nog groter is immers de breuk op muzikaal vlak, mooi geïllustreerd door een remake van de oude nummers Eleven en Noah. Het mysterieuze zestal heeft gretig van het vaatje van de gothic/electro/industrial getapt en gaat meer de toer van Turmion Kätilöt en 2 Times Terror op. Wanneer ze vroeger de stoere broer van In This Moment waren, zijn ze nu eerder het kleine zusje. Het tempo ligt over het algemeen vrij laag, wat past bij de esoterische, dromerige sfeer die de nummers willen uitdragen. De muziek is ook heel wat softer en toegankelijker geworden. Het thema van menselijke inferioriteit en dierenrechten is wel bewaard (volgens de legendes zouden alle bandleden strikt veganistisch zijn en uit het Animal Liberation Front-milieu komen).

TWOP heeft zich duidelijk op de populaire female frontedmarkt geworpen en de commerciële ambitie straalt van dit nieuwe album af, maar het is nog de vraag of ze dit doel ook zullen bereiken. Veel van de oudere fans, inclusief mezelf, zullen alvast afgehaakt hebben; temeer omdat TWOP zich altijd tegen commerciële muziek afzette en zich expliciet in de underground profileerde. Binnen het genre van de female fronted industrial valt op het album echter niet veel aan te merken. De muzikanten beheersen hun instrumenten en er zit zeker potentieel in deze nieuwe koers! Deze band durft een radicaal nieuwe weg in te slaan en lijkt daar aardig in te slagen. Live ook een aanrader.

Conclusie: de liefhebbers van de oude post death metal/djent mogen zich de moeite besparen, maar voor fans van In This Moment en Unsun is het zeker de moeite om de nieuwe TWOP eens te proberen!

Release date: 4 mei 2015
Label: Epictronic
Tracklist:
1. Dare To Be Yourself
2. The Roots Of Evil
3. The Majesty Of Your Becoming
4. Disfigured By Karma
5. Sarin
6. Jackob
7. Eleven
8. From The Nest To The Grave
9. Noah
10. The Coulds Behind Your Eyes
11. Tide