Fortarock 2016

/ By : and

FortaRock in het Goffertpark in Nijmegen is ondertussen al een gevestigde waarde in de metal en hardrock festivals (in de BeNeLux). Deze achtste editie was voor de eerste keer een 2-daags festival met zo een tiental bands meer dan voorgaande editie. GRIMM Gent kon het dan ook niet maken om niet aanwezig te zijn en verslag uit te brengen van deze volgende stap voorwaarts in de geschiedenis van het festival!

[tabby title=”Zaterdag”]

Zaterdagochtend was een grijze start in Gent. Na het horen van het journaal en de berichten over noodweer, wateroverlast en de blikseminslag op Rock am Ring (voor de tweede keer al op rij), zakte ons enthousiasme ons even in de schoenen. Wantrouwig en niet wetende welke kleren we moesten aantrekken controleerde we snel het weerbericht in Nijmegen. De WeatherApp voorspelde goed weer. Oef! Op de noten van Megadeth verlaten we het regenachtige België richting de achtste editie van FortaRock waar maar liefst 26 bands verspreid over 2 dagen optreden. Bij onze aankomst werden we totaal verrast door de felle zon.

Officieel ging het festival van start met de Buma Rocks! conferentie in Doornroosje. Onder andere Alex Agnew was er te gast als spreker. Ondertussen verzamelden de eerste metalheads zich in het Goffertpark voor de poorten. De achtste editie was voor de eerste keer ook een tweedaags festival. Jammer en onhandig was dat er geen camping voorzien werd voor de mensen die van ver buiten Nijmegen kwamen. Al snel zaten alle hotels en hostels vol en werd het wat improviseren om een slaapplaats te vinden.

Stipt om 15u00 opende de deuren van het terrein en onder de brandende zon kon het feest beginnen. Om het met de woorden van Heidevolk te zeggen: “Het bier zal weer vloeien, het bier zal weer vloeien, het bier zal weer vloeien, …”.

De Deense band Evra mocht, in het kader van de Buma Rocks! uitwisseling met When Copenhell Freezes Over, het festival officieel openen. Ze opende hiermee ook op zaterdag the Buma Rocks! stage (op zondag the Heavy stage), waar de zon recht op het podium scheen. Vastberaden en met veel enthousiasme speelden ze een korte en krachtige set.

Tremonti zet als tweede aan en opent the Large Rockhand stage. Hier was het zalig vertoeven in de schaduw van de tent. Mark Tremonti, Alter Bridge-gitarist en medeoprichter van Creed, speelt in Nijmegen met zijn eigen band Tremonti. Tremonti bracht schitterende speed metal met vernuftig gitaarwerk en prachtige zang. Wolfgang Von Halen (zoon van gitaarheld Eddie Van Halen) kon er jammer genoeg niet bij zijn op FortaRock, maar gitarist Eric Friedman stond zijn mannetje en liet zien dat hij ook meesterlijk gitaarwerk kan brengen. Onlangs verscheen hun derde album Dust. Een aanrader!

Setlist:
1. Another Heart
2. Cauterize
3. You Waste Your Time
4. Brains
5. Betray Me
6. Wish You Well
7. The Things I’ve Seen
8. Flying Monkeys
9. Radical Change
10. Catching Fire
11. My Last Mistake

De volgende groep die we uit nieuwsgierigheid gingen bekijken was Avatar. Deze Zweedse band had ook het geluk in de tent te staan, waar vele mensen lijken te schuilen voor de hitte en brandende zon. De eerste drie nummers van hun show konden ons muzikaal niet echt bekoren, maar vanaf het nummer Bloody Angel werden we letterlijk meegezogen in hun enthousiasme en verhaal (of was het een circusact). De nummers werden hierna beter en beter! Frontman ‘clown’ Johannes Eckerström weet duidelijk hoe hij zijn publiek moet bespelen. Het publiek deed enthousiast mee. De band omschrijft zichzelf als een freakshow, ik zou het eerder omschrijven als ‘poppenkast voor metalheads’. Ze brachten een opwindende show!

Setlist:
1. For the Swarm
2. Hail The Apocalypse
3. One More Hill
4. Bloody Angel
5. Paint Me Red
6. Let It Burn
7. Tooth, Beak and Claw
8. The Eagle Has Landed
9. Smells Like a Freakshow

Heidevolk bracht pagan metal op the Buma Rocks! stage. Op zo’n warme dag vloeide het bier nog talrijker dan normaal. Heidevolk speelt dan ook op eigen bodem en het publiek kan het met veel enthousiasme smaken. Ze brachten een aangename en strakke show.

Eentje waar ik al lang naar uitkeek was Gojira. Ze stonden gelukkig in de koelere tent waar ze een geweldige show brachten. Het publiek werd getrakteerd op enkele nieuwe nummers van hun nieuwe album Magma dat later deze maand verschijnt (rond Graspop Metal Meeting). Het publiek werd gek op hun klassiekers als L’Enfant Sauvage, The Heaviest Matter of the Universe en The Art of Dying. Lag het aan het weer of was het de drum solo, maar de echte headliner van de dag was Gojira met recht en reden! Dankjewel Frankrijk om ons Gojira te schenken!

Setlist:
1. Toxic Garbage Island
2. L’Enfant Sauvage
3. The Heaviest Matter of the Universe
4. Silvera
5. Stranded
6. Flying Whales
7. Wisdom Comes
8. The Art of Dying
9. Terra Inc.
10. Explosia
11. Vacuity (vooraf gegaan drumsolo)

Legion of The Damned uit Venlo mag the Buma Rocks! Stage afsluiten. De heldere zang, het strakke drumwerk en hun eigen herkenbare geluid vormen de perfecte combinatie om er een goede en strakke thrash/death metal show van te maken. En dat deden ze ook!

Within Temptation mocht de avond afsluiten in de tent. Ze krijgen wel slechts één uur speeltijd en brengen dus hun grootste hits in sneltempo na elkaar. Verrassing van de show was dat de frontvrouw van The Charm The Fury, Carolien Westendorp, even één nummer kwam mee grunten met Sharon. Eindigen deden ze natuurlijk met het nummer Mother Earth waarmee het voor hen ongeveer 15 jaar geleden allemaal begon.

Setlist:
1. Our Solemn Hour
2. Faster
3. In the Middle of the Night
4. Fire and Ice
5. Paradise (What About Us?)
6. Stand My Ground
7. Silver Moonlight (With Caroline from The Charm The Fury)
8. The Heart of Everything
9. The Howling
10. Caged
11. Covered By Roses
12. Mother Earth
13. What Have You Done

Om 23u00 zat de eerste dag er helaas al op. Nu werd het improviseren om een slaapplaats te vinden. Jullie kunnen dat gelukkig overslaan en overgaan naar het volgende tabblad voor ons verslag van de zondag!

[tabby title=”Zondag”]

Ochtend in Nijmegen en de zon is al snel terug van de partij. Terwijl wij ontwaken op onze geïmproviseerde slaapplaats na dag 1 zijn er nog meer Grimmers onderweg voor dag 2 van FortaRock. De organisatie opent vandaag het volledige terrein met een extra podium om een nog uitgebreider programma op ons los te laten.

The Shrine mag dag 2 openen op de Heavy Stage en dit deden ze met het stevige nummer Destroyers. Hun setlist is een mix van nummers die in 2014 verschenen op het album Bless Off en hun nieuwste album Rare Breed. Het Californische powertrio was de perfecte opener op deze hete zondag.

De Britse band Architects mag de mainstage openen (die gisteren nog afgesloten was voor het publiek). In 2012 braken ze door met het album Daybreaker. Recent brachten ze het album All our Gods Have Abandoned Us uit en op de wei ging het publiek duidelijk los op het nummer A Match Made In Heaven van dit album. Architects werkt ook zeer interactief met hun publiek wat tot de nodige circlepits, sit-downs, en vuisten in de lucht leidde. De bandleden hadden precies ook geen last van de hitte, ze droegen allebei een dikke trui tijdens hun show. Een sfeervolle opener van de mainstage!

En dan eentje waar we enorm naar uitkeken! Het Canadese Monster Truck staat op de Heavy stage en openen met het geweldige nummer Don’t Tell Me How to Live. In de verschroeiende zon brengen ze een rockshow tot leven dat het publiek duidelijk kan smaken. Anders dan bij Avatar op zaterdag hechten de Canadezen geen belang aan veel woorden en spelen ze dus het ene nummer na het andere. Het is geweldig deze bebaarde krullenbollen los te zien gaan op het podium. Een heerlijke band die perfect past op een zonovergoten festivalweide. We hopen nog veel van hen te mogen horen!

Setlist:
1. Don’t Tell Me How to Live
2. Why Are you Not Rocking?
3. To the Flame
4. The Enforcer
5. Sweet Mountain River
6. The Lion

Swallow the Sun speelt op de Heavy stage en hun naam past bij de huidige weersomstandigheden. We hebben inderdaad heel wat zon moeten verdragen en dit staat in schril contrast met de donkere melancholische doom van deze Finnen. Bassist Matti Honkonen en gitarist Juha Raivio zoeken voortdurend contact met het publiek en de fans konden dit zeker en vast waarderen.

Setlist:
1. 10 Silver Bullets
2. Rooms and Shadows
3. Cathedral Walls
4. New Moon
5. Swallow (Horror Pt. 1)

coverage_2016-06-05_Fortarock2

Het was duidelijk zweten geblazen voor de hele aanwezige Grimm crew!

Tijd voor het Zweedse Amon Amarth! De mainstage wordt omgetoverd tot een Walhalla. Twee gigantische drakenhoofden versieren het podium en uit hun neusgaten stoomde de rook. Onze drinkhoorns zijn alvast gevuld voor een stevig feestje! In de blakende zon brengen ze ons een stevige portie Viking Metal. Terwijl Pursuit of Vikings steevast een hoogtepunt was in de setlist vroeger, starten ze nu met deze knaller van formaat. Toch even opmerken dat hun show beter tot zijn recht zou gekomen zijn in de tent ipv op de mainstage. Amon Amarth stond in 2013 ook al op FortaRock in de tent waar je toen ten volle kon genieten van de lichtshow en decors. Desalniettemin was het een waar feest op de wei met als hoogtepunt de proost tussen band en publiek tijdens Raise Your Horns.

Bekijk trouwens zeker ons filmpje dat we monteerden om in de videoclip van Raise Your Horns te komen. Hopelijk lukt het ons!

Setlist:
1. The Pursuit of Vikings
2. As Loke Falls
3. First Kill
4. Runes to My Memory
5. Deceiver of the Gods
6. Death in Fire
7. War of the Gods
8. Raise Your Horns
9. Guardians of Asgaard
10. Twilight of the Thunder Gods

Na Amon Amarth blijven we in het Noorden en maken we tijd voor de Noorse Black Metal band Abbath. Gelukkig staan zij in de tent! Het is zalig om even te kunnen afkoelen in de schaduw van de Large Rockhand Stage, alhoewel de temperaturen ook de hoogte in gingen tijdens hun show. De frontman komt op met een brandende fakkel, spuwt vuur en staart het publiek met obscure ogen aan. Openen doet de band met To War!, van Abbaths recent verschenen solo-debuut. Met dit debuut maakt de ex-frontman van Immortal een persoonlijk statement als muzikant en toont hij het publiek dat hij na 25 jaar Immortal de kneepjes van het vak zeker nog niet verleerd is.

Setlist:
1. To War!
2. Winterbane
3. Nebular Ravens Winter (cover Immortal)
4. Warriors (cover Immortal)
5. Ashes of the Damned
6. Tyrants (cover Immortal)
7. One by One (cover Immortal)
8. In My Kingdom Cold (Cover Immortal)

Megadeth staat op de mainstage voor een volle wei! Het publiek heeft duidelijk zin in een streepje thrash metal. Het podium werd futuristisch, maar sober ingekleed naar hun recent verschenen album Dystopia. Qua interactie met het publiek slaan ze de bal hier toch mis op FortaRock. Misschien lag het ook gewoon aan de hitte die iedereen wat teveel geworden was. Toch werden alle klassiekers uit volle borst meegezongen.

Setlist:
1. Hangar 18
2. The Threat Is Real
3. Post American World
4. She-Wolf
5. Sweating Bullets
6. Trust
7. Dystopia
8. Symphony of Destruction
9. Peace Sells
10. Holy Wars… The Punishment Due
11. My Way

De laatste tijd heeft iedereen het over Babymetal. Hoog tijd dus om deze band in de Large Rockhand tent te gaan checken en wij hadden duidelijk niet alleen dit idee. Een plaatsje vinden blijkt zeer moeilijk te zijn in de overvolle tent. Iedereen op FortaRock wilde deze band zien uit nieuwsgierigheid, ook al was het maar voor enkele nummers. Omschrijven wat we gezien hebben is moeilijk, maar het was… speciaal. De drie jonge dames durven wel en hebben ballen aan hun lijf om dansjes op te voeren aan metalheads. Het was ons ook even niet duidelijk of zij nu gingen zingen of playbacken, maar het leek er wel op dat Su-Metal, Yuimetal en Maometal erin slagen hun perfect synchrone dansjes te combineren met relatief zuivere zang. Eat that Britney Spears! We moeten ook toegegeven dat de band achter de 3 dames enorm goed is en strakke riffs weet te brengen. Het grootste deel van het publiek weet het wel te smaken, getuige een conversatie die ik had met een Nederlander. “Ik snap het niet?” – “En toch sta je hier.” – “Ja, precies!”. Wanneer je ook hun setlist erop naleest is het alsof we in de wereld van Pokémon zijn beland. Origineel is het minste dat je van dit fenomeen kan zeggen!

Setlist:
1. Babymetal Death
2. Gimme Chocolate!!
3. Catch Me If You Can
4. Meta! Meta Taro
5. Ljime, Dame, Zettai
6. Megitsune
7. Karate
8. Road of Resistance

En dan is de tijd aangebroken voor… Disturbed! Hellyeah, wij Grimmers keken hier al heel de dag naar uit. Starten doen ze met Ten Thousands Fists en ver zaten ze er ook letterlijk niet naast. Er liepen zo’n vijftienduizend vuisten op de wei. Frontman David Draiman was duidelijk ook teleurgesteld dat het publiek niet zo vrouwelijk was. Meer vrouwen op FortaRock volgend jaar! Met het nummer The Sound of Silence zorgden ze wel voor een kippenvelmoment. Mooi! Graag hadden we wel een iets minder lange medley gehad en meer eigen nummers uit hun ondertussen tussen toch wel uitgebreide repertoire!

Setlist:
1. Ten Thousands Fists
2. The Game
3. The Vengeful one
4. Prayer
5. Liberate
6. Stupify
7. The Sound of Silence (cover Simon & Garfunkel)
8. Inside the Fire
9. Covers Nine Inch Nails, U2, The Who & Rage Against the machine (Closer – I Still Haven’t Found What I’m Looking For – Baba O’Riley – Killing in the Name)
10. Indestructible
11. Down With the Sickness
12. The Devil’s Bleeding Crown

We waren met verstomming geslagen toen ons het nieuws bereikte dat Eluveitie niet verder zal gaan in hun huidige bezetting. Het ontslag van drummer Merlin Sutter werd niet aanvaard door gitarist Ivo Henzi en hurdy gurdy boegbeeld Anna Murphy die prompt besloten eveneens de band te verlaten. Het feit dat deze FortaRock show de allerlaatste show was in de huidige bezitting was dan ook DE reden dat we besloten af te zakken naar Nijmegen. Terwijl Anna het normaal houdt op zingen nam ze ditmaal toch de microfoon ter hand om de fans te bedanken voor de vele jaren samen. Het was een ontroerend moment en Anna speelde het grootste deel van de set met tranen in de ogen. Redactielid Gary zal zich de laatste show in elk geval nog lang herinneren. Hij is de gelukkige eigenaar van een van de laatste plectrums van Ivo!

coverage_2016-06-05_Fortarock3

Setlist:
1. King
2. Nil
3. Thousandfold
4. AnDro
5. Slanias Song
6. De Ruef vo de Bärge (Zwitserse versie van Call of the Mountains)
7. From Darkness
8. Kingdom Come Undone
9. Tegernakô
10. Siraxta
11. Havoc
12. Inis Mona

Volbeat mag de 8ste editie van FortaRock afsluiten als headliner. De bandleden starten hun show ook knallend. Wanneer het doek valt knalt er vuurwerk aan de mainstage. De wei staat ook volledig vol en zanger Michael Poulsen laat blijken dat hij dit apprecieert en er een feestje van wil maken in het Goffertpark. Met de vroege medley van klassieker Heaven nor Hell / A Warrior’s Call / I Only Want to Be with You is het al van in het begin dansen geblazen. Poulsen neemt tussen de nummers door uitgebreid de tijd om een praatje te slaan met zijn publiek en gevallen grootheden als Lemmy en Muhammad Ali te eren. Dit geeft ons de tijd om onze laatste bonnetjes te spenderen aan het lekkere eten op de weide (neen, geen kroketten uit een muur hier) of een cocktail of stevig Brand bier van de beer garden (je verwachtte toch niet dat we Heineken zouden drinken…?). Volbeat gaf ons in elk geval genoeg energie om de 2 uur durende rit naar huis te overleven al hadden enkele uren slaap op een camping toch ook welkom geweest.

Setlist:
1. The Devil’s Bleeding Crown
2. Heaven nor Hell / A Warrior’s Call / I Only Want to Be with You
3. Radio Girl
4. Sad Man’s Tongue
5. Lola Montez
6. Hallelujah Goat
7. The Lonesome Rider
8. For Evigt
9. The Gates of Babylon
10. Dead but Rising
11. 16 Dollars
12. Goodbye Forever
13. Fallen
14. Doc Holliday
15. Still Counting
16. Seal the Deal
17. The Mirror and the Ripper

Ondanks dat het programmaboekje aankondigde dat FortaRock volgend jaar terug een ééndaags festival zou zijn, heeft de organisatie intussen bekend gemaakt dat het opnieuw zal plaatsvinden gespreid over twee dagen (ditmaal graag MET mogelijkheid tot camping!). Noteer alvast 26 & 27 mei in jullie agenda! Grimm Gent zal ongetwijfeld ook terug van de partij zijn!

[tabbyending]