Abbath & Behemoth

/ By :

Op zondag 9 februari maakten vele metalheads hun toetrede naar wat momenteel één van de grootste black/deathmetalsensaties van het moment is. Het Poolse Behemoth bracht met Abbath, Entombed A.D. en Inquisition enkele opwarmers van formaat mee, iedereen die op deze avond aanwezig was kon op voorhand al weten dat hij/zij niet teleurgesteld huiswaarts zou treden. Bij aankomst troffen we reeds een overvolle Trix aan, we repten ons meteen naar de zaal waar het tweekoppige Inquisition net aan zijn set begonnen was.

Inquisition werd in 1988 door Dagon (Zang/gitaar) gevormd als een trashmetalband, maar doorheen de jaren 90 transformeerde zijn stijl naar black metal. in 1996 vervolledigde drummer Incubus het tweetal. Toen we de goedgevulde zaal van Trix betraden, waren het duo Dagon en Incubus het beste van zichzelf aan het geven. Het was wel een beetje een raar zicht; zo’n groot podium gevuld met slechts 2 personen, het was dan ook grappig om zanger/guitarist Dagon steeds van de ene microfoonstand naar de andere te zien lopen. Inquisition bracht ons pure black metal en dit deed hij goed. Spijtig genoeg viel af en toe de gitaarsound even weg en klonk het geluid gedurende de hele set redelijk schel. Met een formatie als deze viel dit natuurlijk enorm op. Zanger Dagon excuseerde zich hier op het einde van de set wel even voor. Toch hoorde ik na het concert over het algemeen goede reacties over dit concert.

Setlist:

Force of the Floating Tomb
Ancient Monumental War Hymn
Dark Mutilation Rites
Master of the Cosmological Black Cauldron
Embraced by the Unholy Powers of Death and Destruction
Command of the Dark Crown
Infinite Interstellar Genocide

De tweede band van de avond was het Zweedse Entombed A.D., deze deathmetalformatie werd in 2014 gevormd uit Entombed. Te verwachten was dan ook dat het merendeel van de set bestond uit Entombed-covers. Starten werd gedaan met het nummer “Midas in Reverse” van hun nieuwe plaat “Dead dawn”. Verbazend genoeg was dit het enige nummer dat ze speelden van deze plaat, die uitkomt op 26 februari. Instrumentaal kwam deze band zeer sterk over en dit vond het publiek duidelijk ook, er kwam meteen enthousiasme in de toen reeds overvolle zaal en ook aan moshpits ontbrak het niet. Op muzikaal vlak zat alles zeer goed; deze band bestaat uit geweldige muzikanten die weten hoe ze het publiek uit zijn dak kunnen laten gaan. Toch kwam de stem van zanger Lars al redelijk snel eentonig over, dit compenseerde hij echter met zijn overvloedig enthousiasme en zijn aansporingen naar het publiek toe. Hoe verder we toekwamen naar het einde, hoe meer sfeer er in de zaal kwam. Hiermee was Entombed A.D. een geslaagde opwarmer voor Abbath en Behemoth.

Setlist:

Midas In Reverse
Stranger Aeons (Entombed cover)
Second to None
Living Dead (Entombed cover)
Pandemic Rage
Chaos Breed (Entombed cover)
I For an Eye (Entombed cover)
Revel in Flesh (Entombed cover)
Wolverine Blues (Entombed cover)
Left Hand Path (Entombed cover)

Toen de lichten zich opnieuw doofden werd de hele zaal wild van enthousiasme, iedereen was duidelijk benieuwd hoe Abbath het ervan af gingen brengen. Voor wie deze naam niet meteen een belletje doet rinkelen; hij is de voormalige zanger van blackmetalband Immortal. In 2015 kwam er echter een serieus haar in de boter, waarbij uiteindelijk besloten werd om Abbath uit de band te gooien. Hij bleef niet bij de pakken zitten en vormde samen met bassist King (Ov Hell, ex-Gorgoroth, God Seed) en drummer Creature zijn eigen band waarmee hij meteen een eerste album “Abbath” uitbracht. 
Op muzikaal vlak blies Abbath iedereen van zijn sokken, van deze doorwinterde blackmetalmuzikanten konden we natuurlijk ook niet veel anders verwachten. Door de intensiviteit en de duistere sfeer van deze set werd het geheel geen moment saai, de hele show lang werd het publiek meegesleept. Ook interactie met het publiek was er voldoende, het leek zelfs met momenten alsof ze de hoofdact van de avond waren. Op zijn eigen speciale manier verwerkte zanger Abbath wat droge humor in de set, “We’re Abbath” klonk het tweemaal door de zaal. Je kon aan de manier waarop hij dit uitsprak horen dat hij zichzelf niet altijd even serieus nam, en dit maakte de sfeer in de zaal extra los en gemoedelijk. Toch kon deze sarcastische Noorse zanger zich aan het einde van de set zich aan het nodige boegeroep verwachten toen hij vertelde hoe leuk het was om opnieuw in Holland(!!) te zijn, het leek zelfs alsof hij zijn fout niet meteen doorhad! Ook de licht- en rookshow lieten niet te wensen over, de show vormde een mooi visueel geheel. Afgesloten werd opnieuw gedaan met “All Shall Fall”, een Immortal-cover van formaat. Het leek niet alsof deze band reeds 70 minuten op het podium had gestaan en van mij hadden ze gerust nog een poosje mogen doorspelen!

Setlist:

To War
Winter Bane
Nebular Ravens Winter (Immortal cover)
Warriors (Immortal cover)
Ashes of the Damned
Fenrir Hunts
Tyrants (Immortal cover)
One By One (Immortal cover)
Count the Dead
Endless
Root of the Mountain
All Shall Fall (Immortal cover)

Na drie topbands was iedereen goed opgewarmd voor onze favoriete satanisten, de verwachtingen waren zeer hoog na een spetterende show op Alcatraz Metal Fest vorige zomer. Zanger Nergal kwam op een imposante manier op het podium staan met 2 fakkels in zijn handen. Onder de dreigende tonen van “Blow Your Trumpets Gabriel” werd hun show ingeleid. Iedereen liet zich volledig meeslepen door de duistere tonen van het album “the Satanist”, dat overigens integraal gespeeld werd. Niemand leek dan ook rouwig om het feit dat er minder oudere songs gespeeld werden. In het begin van het derde lied “Messe Noire” zagen we een mysterieuze zwarte dame die met wierook een soort kerkelijk en tegelijkertijd satanistisch ritueel uitvoerde. Aan visuele aspecten als deze ontbrak het tijdens de hele show niet, zo kwam Nergal iets verder in de set bovenop de hekkens staan om zoals het een echte satanistische eucharistieviering befaamd, wijn en hosties met het behemoth logo erop uit de delen aan het publiek. Ook de grote schermen en de pyro-effecten zorgen voor extra spektakel deze avond. Het laatste lied voor de encore was het slotnummer “O Father O Satan O Sun!” van “The satanist”. Dit nummer werd ingeleid met zwarte confetti, kon het mogelijk nog meer fancy worden?! Wanneer ik deze performance vergelijk met wat we deze zomer tijdens de festivals van Behemoth te zien kregen, moet ik toch wel toegeven dat ze muzikaal minder overtuigend overkwamen, de visuele effecten kwamen dan weer beter tot hun recht in een zaalshow. De band kwam na een korte pauze in volle glorie terug met “Pure Evil and Hate”. Afgesloten werd gedaan favorieten “Antichristian Phenomenon”, “Conquer all” en “Chant for Eschaton 2000”, waarbij de zaal nog een laatste keer volledig uit zijn voegen barstte! Na de lange periode van toeren rond het album “The Satanist” kunnen we met z’n allen uitkijken naar wat de toekomst van deze populaire black/deathmetalband ons te brengen heeft!

Setlist:

Blow Your Trumpets Gabriel
Furor Divinus
Messe Noire
Ora Pro Nobis Lucifer
Amen
The Satanist
Ben Sahar
In the Absence ov Light
O Father O Satan O Sun!
Pure Evil and Hate
Antichristian Phenomenon
Conquer all
Chant for Eschaton 2000