Legion Of The Damned

/ By :

Vlak voor het optreden van Legion Of The Damned (LOTD) kreeg ik de kans om enkele vragen te stellen aan zanger Maurice Swinkels. Een zeer rustige en vriendelijke man met een professionele houding tegenover het interview. De vier Nederlandse mannen maken death- en trash metal en stonden nu voor de 5e keer op het podium in Dessel voor Graspop Metal Meeting editie 2016.

‘Legion Of The Damned’ is jullie bandnaam. Hoe zijn jullie op die naam gekomen?
De naam is eigenlijk ontstaan door een nummer dat we hebben, Legion Of The Damned. Het nummer was er eerder dan de naam. Toen we heel lang Occult waren, hebben we de naam veranderd. Dat nummer LOTD hadden we al. Het was in eerste instantie Legion Of The Death en daarna is het LOTD geworden. Het was op zich wel een leuke combinatie.

Jullie zijn met enkele bandleden van Occult naar LOTD getrokken. Ik las dat het met Occult minder goed liep dan jullie wilden.
Van Occult is het alleen maar de drummer en ik. Bij Occult hadden we veel problemen. We zaten toen bij Pinkel Records en die heeft me toen voor de rechter gesleept voor 20.000 euro. Dan heb ik met advocaten moeten werken en daar doe je het met de band niet voor. Het is gewoon niet meer leuk. Er was heel veel gezeik en ben ik bij  Carmageddon gekomen en die hadden ook geen geld. Toen kwam Jaap erbij van Nuclear Blast en samen met onze labelmanager was die wel geïnteresseerd om een plaat uit te brengen. Het heeft heel lang op de planken gelegen en toen kwamen we uit bij Boomer Entertainment, toen hadden we zoiets van ‘we gaan dat uitbrengen’ maar niet onder de naam OccultHet is niet dat we weinig succes hadden maar er hing zoveel negativiteit aan dat we het opnieuw doen en al het gezeik achter ons laten.

Zoals je zegt, het moet plezant blijven.
Ja zeker. Rachel die toen bij de band was, ben ik mee getrouwd geweest en is later mijn ex geworden. Er was gewoon zoveel shit en zijn we fris opnieuw begonnen. Daarna is de populariteit toegenomen. Toen we Legion heetten, is er iets gaan groeien. Dat is niet de insteek geweest maar is wel fijn natuurlijk.

Op jullie website staan er weinig tourdata of ingeplande optredens, de laatste is geleden van 2014.
(lacht). Alles wordt met Facebook gedaan. Degene die de website doet is een Braziliaan en hoef ik te mailen en updaten. Moet eigenlijk wel gedaan worden en onze manager zegt ‘haal eens al die oude rommel er van af’. Het blijft een hobby en is moeilijk dan om alles bij te houden.

Als je tijd over hebt, welke bands zou je zelf gaan checken hier op Graspop?
Ik vind Behemoth wel gaaf. Die hoop ik vandaag nog mee te kunnen pikken maar het is laat om 23u. Behemoth is wel een van mijn favorieten.

Wat is de inspiratie voor jullie muziek: gedachten, meningen, ervaringen…?
De inspiratie komt gewoon echt van vroeger, gewoon wat we zelf echt gaaf vinden: Slayer, Testament, Destruction… Zo zijn we op ons 14, 15, 16 jaar begonnen en blijft het altijd hangen. Als we nummers schrijven is het van ‘dat is gaaf’ of ‘dat klinkt als vroeger’. Het is niet echt over wat we meegemaakt hebben, nee. Veel mensen hebben dat misschien, tekstueel, maar wij niet. Als het gaaf klinkt, is het gaaf. Als mensen zeggen ‘dat klinkt als Slayer‘, is dat tof zo.

Dat is voor jullie dan een mooi compliment als Slayer een favoriet is.
Het is moeilijk om origineel te zijn in dit genre. Als mensen zeggen ‘dat klinkt als Slayer‘, oké dan is dat zo maar wij vinden dat gaaf. Als we willen origineel zijn, moeten we andere dingen inbrengen maar dan is het ook geen Legion meer. Wij zoeken geen originaliteit: het moet gewoon gaaf klinken, lekker klinken en genieten.

Lekker het publiek op stelten zetten dus!
(lacht). Ja dat is het voornaamste ja.

Het is jullie 5e keer op Graspop. Wat is tot nu toe jullie meest memorabel moment hier op het festival?
Tsjonge… het is altijd super gaaf. Ik heb daarnet nog een interview gedaan voor een Belgisch blad en het heeft toch wel meer in plekje in mijn hart dan Nederland. We hebben vroeger onder de naam Occult ook heel vaak in België gespeeld, heel veel vrienden in België en hebben me ontzettend gesteund. Als we spelen in Antwerpen of op Graspop is er altijd veel volk. Elke Graspop zijn we heel trots dat we er staan  en dat blijft. We blijven hier 10 keer staan en dat blijft dan gewoon gaaf.

Via (anoniem) vernam ik dat jullie grote fan zijn van het Belgisch bier.
(lacht luidop). Onze geluidsman is Belgisch. Ik houd van Palm en het Belgisch bier ja. Dat is wel lekker ja.

Zijn jullie momenteel bezig met nieuw werk voor in de toekomst?
Ja. Dat zei ik daarnet ook bij dat radio interview. We hebben bij Legion altijd een moeten-moeten. Je moet touren, je moet een plaat uitbrengen… Shows, festivals en een nieuwe plaat schrijven, dat eist wel zijn tol. De productie gaat dan wel omlaag en het proces wordt er minder door. We gaan pas de studio boeken als de plaat af is maar als er minder tijd is, komt die studiotijd dichterbij en moet die plaat wel af. Zo is het altijd gegaan en dat is onze manier van werken maar ik heb nu gezegd van ‘nee laten we de studio pas boeken als de plaat af is’. De nieuwe plaat komt er dus aan maar of dat nu 2017, 2018 is, weet ik niet. De druk er achter van ‘je moet dan’ en ook al heb je geen tijd, die plaat moet er komen. Dat heeft wel altijd gewerkt maar nu had ik even iets van ‘op het gemak’, ‘geen druk’ dus het kan volgend jaar zijn maar evengoed ook begin 2019. We zien wel.

Kan je ons iets van een hint geven over jullie nieuw werk?
Helemaal niets want volgens mij is er nog maar één nummer af. Er zitten wat riffs bij waarvan ik denk ‘die moeten wel wat veranderd worden’. We hebben eigenlijk helemaal niets. We hebben wel ideeën voor wat foto’s maar dat komt allemaal wel los. We zijn eerst bezig met het 10 jaar bestaan van Legion dit jaar en voor de rest zien we wel.

Hebben jullie iets speciaal in petto voor het vieren van jullie tienjarig bestaan?
We spelen gewoon de eerste plaat helemaal en er zitten 2 nummer bij die we nog nooit live hebben gespeeld, dus ik denk dat dat wel leuk is voor de meeste mensen. Killing For Recreation hebben we met Occult live gespeeld maar met Legion nog nooit. En nog het nummer Scourging The Crowned King van de eerste CD, hebben we nog nooit live gespeeld. We hebben vuur, we hebben confetti en een hele show.

Zoals je daarnet aangaf, bevatten de nummers minder inhoud en meer plezier- gehalte. Is er toch een nummer dat je het nauwst aan het hart ligt of dat je het liefst speelt?
De meeste nummers die we live spelen zijn dan ook de nummers die we het liefst live spelen. We zullen nooit een nummer spelen waarvan we zeggen ‘die is niet euhm’… Scourging The Crowned King hebben we nog nooit live gespeeld omdat het voor ons het minste nummer is. Er zitten natuurlijk altijd liedjes bij die iedereen wilt horen zoals Legion Of The Damned, Cult Of The Death, Play And Suffer… Dat zijn ook wel altijd de nummers die we graag spelen. Als we zeggen ‘dit nummer vinden we niet goed’ of is ‘dit nummer is het minste van de plaat’, spelen we die gewoon niet. We spelen nu de eerste plaat en dat vind ik wel gaaf.

Als er nummers zijn dat jullie niet goed vinden.. Hoe komt het dat ze dan terecht komen op jullie plaat?
Euhm.. Nee nu niet. Met dat we nu Scourging The Crowned King gaan spelen, is het best wel een gaaf nummer. Er is altijd wel een nummer waarvan je denkt ‘dat is het minste nummer’ maar nu dat we het spelen is het best wel gaaf. Met zoveel platen heb je een grote ‘range’ van nummers dat je kan doen. Je maakt dan een selectie van nummers dat je gaat spelen en de minste nummers blijven altijd hangen. Dat is altijd wel raar maar goed ja.

Zo heb ik al mijn vragen kunnen stellen, bedankt voor uw tijd en enthousiasme!
Ja, en nou gaan we eten hé!

interview_2016-06-19_legionofthedamned_001

https://www.facebook.com/LOTDOfficial/photos/a.776957025654470.1073741832.181267971890048/1372353246114842/?type=3&theater

Nadien genoot ik van het optreden in de Marquee. Een groot enthousiasme in het publiek, veel losgaande haren, een vurige show en een gesnipperd einde! Net zoals Maurice beloofde!