Atmospheres – The Departure

/ / By :

Mijn eerste kennismaking met Atmospheres vond plaats op Graspop 2014 waar de band een plaats had veroverd op de Red Bull Bedroom Jam. Hun instrumentale djent blies me omver en ik zocht dan ook snel hun debuutalbum op. Afgelopen november lanceerde Atmospheres hun tweede plaat en ik heb lang liggen rondspelen met ideeën hoe ik dit album zou moeten omschrijven. Uiteindelijk kom ik tot de conclusie dat het moeilijk in woorden te vatten is en wacht ik niet langer om deze review met jullie te delen. Jullie moeten het gewoon zelf beluisteren.

Terwijl elementen van hun muziek behouden blijven, verkent Atmospheres duidelijk nieuwe horizonten op hun tweede langspeler. En die horizonten reiken heel ver. Kosmisch ver zelfs. Dit was ook te verwachten wanneer je kijkt naar de titels op het album. The Departure handelt over het vertrek van de mensheid vanop een planeet Aarde die onleefbaar geworden is. Met hun ruimtethema sluit Atmospheres aan bij andere releases in het genre zoals Sentience van Vermilion (ook al zo’n Belgische topper) of Journey To The Stars van Widek (toch wel mijn favoriete album van 2015).

The Departure is een album om bij achteruit te zakken en weg te dromen. Progressieve rock, ambient djent… Dynamisch en veranderend heeft het van alle elementen een beetje. De hardere passages doen bij momenten denken aan Karnivool en de rustige opbouwende stukken zijn licht en bijna etherisch om te volgen. Er zijn nu ook vocals te vinden doorheen dit album in vergelijking met zijn voorganger. Zang is gespreid doorheen het album, maar haalt nooit uit. Het begeleidt je verder op je reis doorheen het universum dat Atmospheres voor je schetst. Dit album is puur genieten en ik wil er dan ook niet meer woorden aan vuil maken dan nodig. Dit album is van topniveau en ik nodig je vooral uit om zelf te gaan dagdromen en er je eigen verhaal in te vinden. Een toprelease van eigen bodem dat internationaal gekend mag zijn!

Beluister het album integraal op YouTube, Spotify of Bandcamp. Je kan de band ook live aan het werk zien volgende week vrijdag (12/02) in JH Splinter te Roosdaal.

Release date: 27 november 2015
Label: independent
Tracklist:
1. Sun
2. The Farthest Star
3. Void
4. Into Orbit
5. Laniakea
6. Satellite
7. The Departure
8. Direction