Cathubodua – Opus 1: Dawn

/ / By :

Wij stellen voor: de eerste EP van Cathubodua! Het zeskoppig Belgisch muzikaal team dat ontstaan is in 2013 brengt met Opus 1: Dawn iets nieuws op de markt. De opnames gingen door in Waveshape Audio, de mastering werd gedaan door Ferry Duijssens en de EP heeft een speelduur van 22 minuten. De naam Cathubodua staat voor de aloude Gallische oorlogsgodin, welke half raaf half vrouw is. De liederen zijn gebaseerd op fantasieverhalen en historische legendes (kobolden, prinsessen, tovenaars enz.).

“Met onze eerste EP ‘Opus 1: Dawn’ presenteren we dan ook trots onze eigen unieke versie van Epic Symphonic Metal. Stel jezelf een symbiose voor van klassieke muziek, invloeden uit folk en een verscheidenheid aan metal.” – Cathubodua (promo release formulier).

De eerste song op de tracklist is de intro van de EP. Zoals de naam Prelude het al zegt, is het een muzikale of tekstloze versie. Het onverwachtse hierbij is dat de intro een abrupt einde heeft. De band compenseert de instrumentale versie met lange songteksten in de volgende nummers. Een straf breinactiviteit (geheugen) is de zangeres wel gegeven, zeker indien toekomstig werk van dezelfde lay-out aard is. Met Scarecrow brengt de band een variatie aan tempo’s en geeft goed weer welke stijl de band hanteert. Het begin van S.P.Q.R. klinkt goed. Het gebruik van de geluiden wekt een mysterieuze sfeer op. Al snel slaat het over naar een steviger melodisch werk met verschillende zangtimbres. De invloed van folk metal is duidelijk hoorbaar in het nummer Glorious Days dat alsook een middeleeuws klinkende solo bevat. In het laatste nummer Imperium Solis komt kort een mannelijke stem naar boven. Dit mag overigens gerust meer zijn (algemeen) of in combinatie met de vrouwelijke zang voorkomen. Te midden van het nummer is er een plotse overgang naar een rustieke melodie dat terug verbroken wordt en de vibe van eerder verderzet.

Het is nodig de quote van de band te beamen: de EP bevat talrijke invloeden en biedt verscheidenheid voor de luisteraar. Het geeft het gevoel dat de band wilt laten zien wat het in huis heeft. Op een bepaalde manier valt hier een vleugje Fleshgod Apocalypse te bespeuren – de combinatie van operazang met metal. Ook al is er variatie in stemgebruik, vermoedelijk heeft de zangeres meer in haar mars en mag ze eens ‘volle chette’ geven. Het schept alvast interesse voor hun komende werk.

cover_CATHUBODUA_001

http://www.cathubodua.be/

Cathubodua speelt op tien september in Diest (Moonlight Music Hall) met Innervate, Anwynn en Lemuria – release party!

Release date: 21 juli 2016
Label: Independent
Tracklist:
01. Prelude
02. Scarecrow
03. S.P.Q.R.
04. Glorious Days
05. Imperium Solis