Dyscordia – Words In Ruin

/ / By :

Het sextetterig Kortrijks Dyscordia brengt binnenkort zijn progressief melodisch album Words In Ruin uit. Dit is hun derde album en een vervolg op het eerste Reveries van 2010 (wat groot succes kende en de inzet gaf voor grotere optreedlocaties zoals Graspop Metal Meeting) en tweede Twin Symbiosis van 2013. Op het nieuwe album staan tien originele songs, een elfde is de cover van Sonata Artica’s My Land. Met de song Chthonic Star inclusief videoclip wou de band de fans warm maken voor wat er nog komen zal. Zoals u ziet is Reveries gerepresenteerd op de tracklist in hun album – de bandleden waren benieuwd hoe Jens Bogren een van hun favoriete nummers zou (her)produceren.

Check voor het indrukken van de startknop en de speelmodus van het album, dit met een stevig instrumentaal beginnende versie van hun melodische kwaliteiten. Na de intro volgen nummers met een eerder progressieve vibe, waarbij de zanger duidelijk van zich laat horen. Met hun nummer A Perfect Day brengen ze bliksemsnelle riffs, melodische solo’s en straffe vocals – één van hun snelste nummers ooit. Never will biedt nadien een muzikaal en inhoud-gewijs contrast, geïnspireerd op de ellenlange militaire begraafplaatsen in de Ieperboog. Het volledig akoestisch nummer (voor het eerst op de DyscordiAlbums) Sacred Soil of Souls is een mooie aanvulling waarbij kan weggedroomd worden en het gevoel nazindert van de vorige song. Met Words of Fortune sluiten ze Words In Ruin in stijl af.

Persoonlijk vind ik het een album met een goede afwisseling van melodische en progressieve stukken, bevat het een gevarieerd stemgebruik en een aanstekelijk gevoel. Na het album een zoveelste maal te beluisteren, had ik het favoriete nummer Harlequin’s Grief wel gevonden. Een flash-back werd me – door het limbisch systeem en de temporale kwab van de grote hersenen – aangeboden. Ik werd zoals een prooi van The Kraken (cfr. Pirates of the Caribbean) meegezogen in de sfeer, hopelijk u ook!

Voor de muziek (en de mannen!) te bewonderen, kunnen jullie op 8 april hun release show bijwonen in de Kreun te Kortrijk. Andere gigs zijn te raadplegen op hun facebook pagina.

Release date: 05 maart 2016
Label: Road Mark Studios
Tracklist:
01. Templum Creationis
02. Harlequin’s Grief
03. Bail Me Out
04. Reveries
05. A Perfect Day
06. Never Will
07. Sacred Soil of Souls
08. The Masquerade
09. Chthonic Star
10. Words Of Fortune
11. My Land [Bonus]