Rotting Christ – Rituals

/ / By :

Eerst en vooral: onderaan kan je het hele album beluisteren, dat Rotting Christ zelf voor ons ter beschikking stelt. Betere achtergrondmuziek voor dit avontuur in het occulte kan ik mij alvast niet inbeelden!

Het moet gezegd zijn, ikzelf vond Rotting Christ alles behalve een band waar ik ooit nog naar zou luisteren. Dit was totdat ze hun release in 2014 hadden, Kata Ton Daimona Eaytoy, waar deze oude metaalhoofden lieten zien dat ze niet alleen extreem hard kunnen gaan (doch melodieus), maar dit ook extreem goed brengen! De epische geluiden van hun vorig album waren goed voor maanden onafgebroken luisterplezier, het is dus met zeer hoge verwachtingen dat ik de uitkeek naar hun laatste uitgave: Rituals. Het is hun twaalfde release ondertussen en vooraleer ik in detail mag treden, laat mij u alvast zeggen dat sommige dingen enkel beter worden met de tijd. Ik zei dat ik geen fan was van het oude werk, maar hoewel het hier herkenbaar is, stoort het mij niet. Ze durven harder te werk gaan, korter door de bocht maar brengen het geheel op manier die mij doet afvragen waarom deze band niet de aandacht krijgt die ze verdient.

Beeld u alvast mijn opgetrokken wenkbrauwen in toen ik de eerste seconden aanhoorde, waarbij ik voor de één of de andere reden het beeld had van een slecht reclamespotje voor een exotisch drankje. Vanaf de eerste gitaarnoot werd dat spotje al snel veranderd naar een duister ritueel en was ik op slag verkocht! In Nomine Dei Nostri brengt ons alvast in de goede sfeer met krachtige riffs en een meeslepende lead gitaar. Het belooft een episch en kwaadaardig avondje te worden.

Op naar Ze Nigmar, wat dezelfde sfeer weet te brengen als het voorlaatste nummer van hun vorige release. Repetitief met een sfeer die je weet te betoveren, af en toe met een explosie waarbij ze je alvast klaarstomen voor Elthe Kyrie. Na de rustige trance van Ze Nigmar, begint dit nummer snel en hard. Een vreemde stem, gebracht door gastmuzikante Danai Katsameni van het National Hellenic Theater, spreekt op het ritme, iets wat mij enkel een oude incantatie kan lijken, totdat zanger Sakis Tolis zijn herkenbare schreeuwen in het geheel vermengd.

Het vierde nummer heeft een zeer bekende titel, Les Litanies de Satan. Origineel van de Franse poëet Charles Baudelaire’s enige echte publicatie, Les Fleurs du mal. Ik verwijs jullie graag naar de tekst, geschreven zoals Charles zelf gedaan heeft, hier. Rotting Christ weet alvast eer aan de tekst te doen op muzikale wijze, met het harde ritme weten ze wederom een trance te creëren waarbij je het allemaal voelt opborrelen totdat je het niet kan uithouden en de schreeuw een verlossing biedt. Misschien was het omdat ik het gedicht al kende, maar vanaf de eerste keer het lied te horen riep ik alvast samen met Vorph van Samael mee: Ô Satan, prends pitié de ma longue misère!

Het album vervolgt zichzelf met een steeds sterker wordende dreiging, tot For a Voice like Thunder, waar enkele seconden rust ons laten uitademen en we wederom Sakis horen zoals we hem gewend zijn. Samen net Nick Holmes van Paradise Lost, brengen ze ons bijna een les ondersteund met meeslepend gitaarwerk als didactisch materiaal.

Voor zij die zich In Yumen Xibalba herinneren van hun vorige release en daar ook geen genoeg van kregen: goed nieuws! Devadevam is duidelijk een nieuwe kijk (vervolg?) op dit nummer, met gelijkaardige melodieën, de zeer herkenbare stem/tekst, bijna dezelfde opbouw en de bijna niet tegen te houden drang om een echt ritueel uit te voeren brengen ons op een hoogtepunt van serene agressie.

De CD sluit relatief rustig af, met slechts een kort moment van het harde werk, eindigend met de schreeuwen van het slagveld. Het verdict? Een topplaat die je zeker moet beluisteren. Ook al is het louter muzikaal gezien een pak rustiger en repetitiever dan Kata Ton Daimona Eaytoy, komt het toch harder en duisterder over. Kortom, ik wil rituelen uitvoeren nu.

Release date: 12 februari 2016
Label: Season Of Mist
Track list:
1. In Nomine Dei Nostri
2. Ze Nigmar
3. Elthe Kyrie
4. Les Litanies de Satan (Les Fleurs du Mal)
5. Apage Satana
6. Tou Thanatou
7. For a Voice like Thunder
8. Knox om Pax
9. Devadevam
10. The Four Horsemen