Guilty As Charged – Leap Of Faith

/ / By :

Allez? Serieus? Nu? Hoewel Guilty As Charged zijn debuutalbum Leap Of Faith uitbracht in juni 2014, brengen we toch een recensie uit in het voorjaar van 2016. De grootste motivatie voor deze review was hun live-optreden op 05 februari 2016, de GRIMM Night te Kinky Star Gent.

De vier mannen startten hun band in 2007 en hebben Brugse en Beernemse roots. De eerste demo-cd Boxed In werd een feit in 2009. Ze stonden in 2011 op het podium van Alcatraz en 2012 op Masters @ Rock. In de Kinky Star werd de band goed onthaald door een nogal traag op gang komend publiek, maar al snel waren de headbang-moves visueel (en hoogst waarschijnlijk met het tastzintuig vooraan in de zaal) opgemerkt. De band lijkt voor het publiek nog niet zo bekend in de oren, dit kan verklaren waarom de bezoekers een (van korte duur) afwachtende houding aanhielden. Nu, heavy metal met een thrash-ishe invloed is dan ook niet bepaald de muziek waarbij mensen aan de grond genageld staan.

Met hun eerste song slaan ze meteen de nagel op de kop: er is veel variatie in de ritmische stukken en verschillende manieren van stemgebruik werden ingezet. Met Last Chance brengt Guily As Charged een nummer waar velen zich tekstgewijs in kunnen vinden en daarbij ook zeer aanstekelijk is. Het gaat er namelijk over dat je iemand wilt helpen en inzicht geven door te sturen en adviseren maar dat de enige die echt iets kan doen, de persoon zelf is. De instrumentale song Elysium kwam onverwachts – een heel rustig nummer tussen de thrasherige heavy metal zullen enkelen moeilijk begrijpen maar wel een moment om even terug naar de innerlijke zen-modus terug te keren. De daaropvolgende Lack Of Control sluit dan weer iets meer aan bij het eerste en derde nummer op het album qua speelstijl. Het laatste nummer is daarmee vergelijkbaar, iets minder explosief van aard.

In alle eerlijkheid is dit album voor mij geen hoogstaander. Het begin is stevig, alleen had ik naar het einde toe het gevoel dat sommige songs op elkaar lijken of in elkaar overvloeien. Naarmate de songs meer beluisterd werden, kwam er wel meer appreciatie. Nieuwsgierigheid beschrijft het wel als het gaat over hun werk in de toekomst. Succes mannen!

Binnenkort zijn ze toe te juichen op Headbanger’s Balls Fest (Izegem) en Skullfest (Wervik). De cd is te verkrijgen via de officiële webshop http://www.guiltyascharged.be/shop/ voor de prijs van 12 euro.

Release date: Juni 2014
Label: Independant
Tracklist:
01 Preach To The Masses (04:06)
02 Last Chance (04:45)
03 Leap Of Faith (03:47)
04 I’ll Never (02:14)
05 Lone Wolf (04:04)
06 Elysium (Instrumentaal) (02:50)
07 Lack Of Control (05:06)
08 Down (05:33)