Mass Deathtruction 2015

/ By : , and

Mass Deathtruction is een Waals winterfestivalletje dat dit jaar toe was aan zijn 5e editie. Na gefocust te hebben op death metal stond de programmatie dit jaar in het teken van folk en black metal. We kregen voor de prijs van €30 in voorverkoop maar liefst 12 bands uit binnen en buitenland voorgeschoteld.

coverage_logo_massdeathtruction_2015

Onze eigen Lemuria mocht om 11u30 reeds de spits afbijten. De zaal zat zeker nog niet afgeladen vol, maar de band liet het niet aan hun hart komen. De muzikanten gaven soms een onzekere indruk, maar achteraf bleek dit te wijten aan het feit dat ze zichzelf op het podium helemaal niet goed konden horen. Met een speeltijd van slechts een halfuurtje en nummers als ‘Crusher of Souls’ die neigen naar de 12 minuten in speelduur, zat hun set er vlug op. Afsluiten deden ze met het verplichte ‘Gerstenat’, dat misschien wel het enige echte folky nummer was naast het epischere materiaal uit ‘Chansons De La Croisade’. Later op de avond wist de band ons te vertellen dat ze de komende tijd wat minder op een podium te zien gaan zijn, maar wel naarstig werk zullen maken van een derde album! We mogen ons vermoedelijk verwachten aan een nieuw conceptalbum dat verdergaat in de stijl van Chansons, maar wel nog donkerdere thema’s zal oproepen. Als wij meer nieuws horen, jullie uiteraard ook!

Een Franse band met een Duitse naam die het publiek te woord stond in vloeiend Engels, dat was Dunkelnacht. Ook al stonden ze geprogrammeerd aan de black metal kant van de affiche bevatte hun muziek enorm veel death invloeden. Als liefhebber van het genre was dit voor mij geen enkel probleem en ook de rest van het publiek leek het wel te smaken. Een aangename eerste kennismaking met deze band, die later op de dag nog makkelijk terug te vinden was in de zaal om een praatje mee te slaan.

Een andere sympathieke bende waren de mannen van het Spaanse Drakum. Ook zij liepen na hun show nog de hele dag rond op het festival en we merkten de bassist met imposante baard zelfs op vooraan in het publiek bij Tyr of Finntroll. Deze Spanjaarden speelden wel folkmetal van de puurste soort, inclusief tin whistle en blaaszak. Het eerste lange dansfeestje van de dag was een feit! Ook op het podium hadden de muzikanten het duidelijk naar hun zin, met de fluitspeler op kop die naast de looks ook heel wat karikaturale gedragingen gemeen heeft met Bowen van Alestorm. Hun laatste EP ‘Trollmin‘ staat volledig in het teken van trollen, waarmee ze op deze affiche dus mooi passen in het rijtje met Aktarum en Finntroll.

Dan is het tijd voor Saille: In onze contreien is deze blackmetalband geduchtig aan het timmeren aan een stevige fanbase en dit kunnen we ook zien aan de volle zaal die vol bewondering kan genieten van een degelijke set met tal van epische stukken. Binnenkort zijn ze ook te bewonderen op GRIMM EXTREME FEST en wij zijn alvast hoopvol om een soortgelijke prestatie te zien. De mix van pure blackmetal samen met afwisselende zangstijlen en muziekinstrumenten zorgt ervoor dat ze ook voor een breder publiek toegankelijk kunnen zijn. Voor ons was het plaatje alvast volledig af en kregen we vanuit de organisatie ook een bewonderenswaardige lichtshow te zien. Sterk werk van zowel Saille als Mass Deathtruction.

Het is soms onwaarschijnlijk hoe onbekend waalse metalbands soms zijn in Vlaanderen. Een tijdje terug waren de troll metallers van Aktarum al te gast in de Kinky Star op een GRIMM night en waren we ervan overtuigd om progressie te zien en vooral een enthousiaster publiek in een meer vertrouwde omgeving mee te maken. Onze vermoeden werden ook volledig ingevuld en het was een waar feest tijdens het optreden. Er was een schare fans komen opdraven die voluit meedansten of crowdsurfte. Het spijtige aan het optreden was echter dat het schema van de avond al lichtjes uitliep en dat de organisatie dit zeker niet wilde laten escaleren. Aktarum moest er hierdoor 10 minuten vroeger mee ophouden. Voor alle bands die fan zijn van het genre: hou deze band maar goed in de gaten want dankzij het genre dat ze spelen en de groeiende fanbase zouden ze weleens een ambassadeur kunnen worden van de Belgische folk metal scene.

Finsterforst is een Duitse band die al lang aan de weg timmert, maar nog nooit de grote doorbraak heeft gekend. Net als bij Lemuria stond het folkgehalte van een ouder nummer als ‘Lauf Der Welt’ in sterk contrast met het slomere en daarom ook net zwaardere werk van hun laatste langspeler ‘Mach Dich Frei’ van begin dit jaar. Misschien iets minder folky dan hun oudere werk, maar zeker een plaat die in overweging wordt genomen voor mijn persoonlijke top 10 van 2015! Qua stage performance moesten deze mannen niet onder doen voor de corpse paint van de black metal bands. Geheel in het thema van hun videoclip ‘Mach Dich Frei’ kwamen ze geheel bruin besmeurd op het podium. Ook deze band hing nog lang rond aan hun merchandising stand en ze stonden zeker open voor een babbel. We moesten de mannen wel even inlichten dat Jupiler geen Nederlands bier was. Verder zijn sommige leden om een of andere reden heel geïnteresseerd om Tomorrowland in Boom te bezoeken, dus als je hen aan tickets kan helpen zullen ze vast en zeker snel reageren op je voorstellen tot een wederdienst. Gelieve u te richten tot de facebookpagina van de band.

Negator zorgde voor een stevige black metal afwisseling om hierna weer verder te dansen met Týr.

Het was van 2011 geleden dat Týr nog eens in het land was. De samenzang van de band en de klank van de nu eens Faeröerse, dan weer Deense taal geeft vele nummers van Týr een unieke sound. Dat ze het niet schuwen hun afkomst te eren blijkt ook het nummer ‘Grindavisan’ dat ze aankondigden met “This next song is about exploiting your national resources as you see fit”. De hele zaal juichte bij deze stoere taal maar weinigen zullen beseft hebben dat dit nummer gaat over de traditionele walvisjacht of grindadráp. Gelukkig leek Sea Shepherd niet in de buurt en was deze show veel te snel voorbij.

Gelukkig werd het al snel opgevolgd door Nader Sadek: Een ware eer om dit “kunstproject” als het ware eens aan het werk te zien. Als een conceptueel samenraapsel van telkens verschillende metalmuzikanten probeert deze artiest telkens een denderende bijdragen te leveren aan het black metal genre. Veel mensen in de zaal vonden de muziek echter iets te chaotisch, ongrijpbaar en eclectisch. Voor de liefhebbers was het echter een unieke ervaring en zeer meeslepende gebeurtenis. Iets wat wijzelf nooit meer zullen vergeten. Ook de inkleding van het podium zelf was origineel en intrigerend. Er stonden maar liefst kleine bomen en takken op het podium waardoor het leek alsof je naar een toneelstuk in een bos aan het kijken was.

“Back to  old school” zoals ze wel eens zeggen en Kanwulf kan dit als geen ander brengen met de rauwe black metal die al eens aan Burzum doet denken. Een zeer begeesterende show was het alvast en de zaal was bij wijlen doodstil en op zijn plaats gekluisterd. Dansbaar is de muziek die Nargaroth brengt niet, maar daarom niet minder aangenaam. Hopelijk brengt dit project binnenkort nog eens een album uit. Wij kijken er alvast naar uit, want het is zeker niet te missen voor de toekomst.

Na de regen van Nargaroth werd het tijd om de zon te laten komen. Finntroll is tegenwoordig big business en dat bewijzen ze ook met hun ellelange tours en de horde fans die elke keer weer afkomen. Deze band blijft ons telkens verbazen. Hoewel sommige zaken stillaan routineus overkomen slagen ze er toch in om ons weer te laten dansen en teksten te laten brullen waarvan we totaal geen idee idee hebben wat ze betekenen of hoegenaamd uitgesproken moeten worden. Het is veelzeggend voor de metalscene dat de linguistische barrieres eigenlijk niet bestaan en de muziek voor zich hoort te spreken. We kregen een heel breed gamma aan nieuwe en oude nummer te horen. Enthousiasme op het podium is ook een sterk punt van deze band: een beetje drinken, een beetje spelen met het publiek en een beetje dollen met de security (crowdsurfen werd afgeraden door de vermoeide securitymensen). Meer verwachten we niet van Finntroll en de volgende keer zullen we weer van de partij zijn en dansjes placeren in de moshpit!

Mass Deathtruction was een topevent op een zeer toegankelijke en mooie locatie. De houten constructies in de zaal gaven het soms de look van een kerkgebouw, wat altijd leuk is als je naar een stevige portie black metal luistert. Een minpuntje is misschien de kwaliteit van het beschikbare voedsel. Als je er van ’s ochtends tot ’s avonds rondhangt heb je graag ook wel iets anders dan frieten of een broodje frikandel. Als dit event nog doorgaat op dezelfde locatie plannen wij in elk geval gewoon wat eten en drank in de koffer te steken, want de auto’s konden geparkeerd worden voor de deur dus het is makkelijk even over en weer te lopen tussen de optredens. Ook hadden we in het begin totaal niet door waar de merchandise was, aangezien dat op de 1e verdieping was en je dus een trap moest opgaan. Voor de volgende keer dus een tip voor de Mass-Deathtruction-gangers die merchstands willen bezoeken. Aan het einde van de avond was de drank ook wel bijna op, en de organisatoren mogen dus de volgende keer wat meer bier voorzien voor onze dorstige metalheads.

Met de kortere speeltijden en snelle wissels vloog de dag in elk geval voorbij. Het was goed georganiseerd en de zaal was zoals gezegd echt prachtig. Wij hebben ons supergoed geamuseerd en kijken alvast uit naar een volgende editie!