Murdryck – Antologi MMXV

/ / By :

Semi-melodic necro-inspired black metal, het is een hele mond vol. Toch gebruikt het Zweedse Murdryck deze term om zijn muziek anno 2016 te omschrijven. De groep heeft via Black Lion Productions net een nieuw album uit, Antologi MMXV, waarmee het een uur lang ijskoude melodieuze black metal op je afvuurt. 

Deze groep zal voor velen een nobele onbekende zijn, ondanks het feit dat hij al sinds 1999 bestaat. In dat jaar werd een debuutalbum uitgebracht, dat darkambientmuziek bevatte.  Wegens medische redenen zijn ze een aantal jaar niet actief geweest. In 2014 werd geteased met een demo, en nu krijgen we dus deze langspeler voorgeschoteld.

Murdryck is alles wat je van Zweedse black metal kan verwachten: rauwe, snerpende zang in combinatie met zeer melodieuze tremolo-riffs. Antologi MMXV voegt niets nieuws toe aan het bestaande blackmetalspectrum, maar is desondanks een stevig en coherent album. Ook de productie is over het algemeen zeer helder . Het eerste wat echter opvalt is dat deze groep wel zeer goed heeft geluisterd naar zijn landgenoten van Dissection. Zowel de algemene sound als het timbre van de vocals zijn wat gelijkaardig, en net zoals de pioniers maakt Murdryck vaak gebruik van zeer melodieus gitaarwerk. Dit houdt nochtans niet in dat dit album simpelweg kan worden afgedaan als ‘een zoveelste Dissection-kloon’. Dit omdat je merkt dat er wel degelijk goed is nagedacht over de nummers, in plaats van te teren op wat knip- en plakwerk.

Het ambient verleden van de band komt terug in de twee minuten durende intro. Daarna trapt Murdryck het album écht af met een stevige set blastbeats, om het gaspedaal hierna zelden nog los te laten. Hier en daar, zoals in As The Moon Bleeds… en Swallowed By The Ages, krijgt de luisteraar enkele rustmomenten voorgeschoteld. Deze worden echter steevast gevolgd door een nummer dat alle remmen losgooit (Slaves Under A Dying Sun!) en een ware aanval op je trommelvliezen is. Deze tegenstelling tussen snelle blastbeats en midtempo-stukken vormt een duidelijke rode draad doorheen het album. In Under Torn Constellations zijn dan weer enkele doominvloeden duidelijk merkbaar.

Wat vooral opvalt is de zeer heldere productie doorheen het volledige album. Zelfs de basgitaar is duidelijk te horen in de mix. Hiernaast volgt deze niet enkel de gitaarlijnen, maar zorgt hij ervoor dat basgitaar op dit album een volwaardig instrument is. Dit is in tegenstelling tot veel blackmetalalbums, waar het instrument bijna enkel ter ondersteuning dient.

Met Antologi MMXV heeft Murdryck dus een goed samenhangend album geschreven dat vlot wegluistert. De productie zit zeer goed en het melodieuze gitaarwerk is met momenten (The Ascension) zeer meeslepend. Jammer genoeg weten ze de aandacht niet altijd even goed vast te houden vanwege de vele parallellen met Dissection.

Conclusie: Murdryck presenteert ons een weinig origineel doch zeer degelijk album met ervaren muzikanten. Dit album zal dan misschien geen hoge ogen gooien, maar levert ons een staaltje melodieuze black metal volgens de regels van de kunst!

Beluister hieronder het volledige album!

Release date: 25 januari, 2016
Label: Black Lion Productions
Tracklist:
1. The Sombre Angel
2. As The Moon Bleeds…
3. The Ascension
4. Swallowed By The Ages
5. Slaves Under A Dying Sun
6. Metamorphosis
7. Blood On The King’s Hands
8. Hymnens Svarta Toner
9. Under Torn Constellations
10. Throne Of Shattered Divinity