Percht – Dawnshrine

/ / By :

Percht blijkt een atypische schrijfwijze te zijn van perchta, een moraliserende figuur uit de Keltische, Germaanse en Slavische mythologie. Onder deze noemer levert dit Belgische eenmansproject met ‘Dawnshrine’ één van de sterkste debuutplaten die ik de afgelopen jaren gehoord heb. De thematiek van de teksten is erg complex en abstract.

Hoewel de muziek als atmosferische black metal bestempeld kan worden gaan de teksten vaak over moraliteit wat niet echt zo vanzelfsprekend is voor dit genre. Dat de muziek van Percht als dusdanig bestempeld kan worden heeft vooral te maken met de sterke aanwezigheid van elementen uit folk, post-rock en metal zonder echter tot die genres te vervallen. Elk van deze elementen zoals het ijle gitaarwerk en het occasionele fluitspel zijn goed ingebed in de compositie en worden niet te pas en te onpas gebruikt zoals wel vaker gebeurd bij dergelijke releases. Daarnaast wordt er ook vlot afgewisseld tussen rustig clean gezang en rauw dreigende kreten. Mogelijks doet deze beschrijving je denken aan bands als Agalloch, Bak de Syv Fjell en Fen en dat is een terechte vergelijking.

De intelligente opbouw van dit album maakt dat Percht wel gelijkenissen vertoont met deze bands zonder echt hetzelfde te klinken. Dezelfde intelligente opbouw komt ook terug in de teksten van Dawnshrine en maakt dat dit album een echte aanrader is voor de meerwaardezoeker. De gelaagde en complexe dromerigheid van de muziek wordt ook sterk weerspiegeld in het artwork dat de muziek vergezelt. Als ik niet beter wist zou ik nooit geloofd hebben dat dit het werk was van slechts één enkele muzikant. Hopelijk gaan we nog meer van hem horen en blijft dit niet beperkt tot een project.

Release date: 27 december 2014
Label: Independent
Tracklist:
01. Unspoken (07:13)
02. Faint Young Sun (07:13)
03. Vessel (06:12)
04. Dawnshrine (Distant Light) (05:34)
05. Cerulean Dream (07:14)
06. Remember Tranquility (08:08)
07. Cassiopeia (08:28)

https://www.youtube.com/watch?v=IzpxsJ2gy7A