An Evening With Knives – An Evening With Knives

/ / By :

Dat Eindhoven kwaliteit te bieden heeft op het vlak van metal weten we al langer dan vandaag. Daarvoor hoef je maar even te kijken naar de jaarlijkse affiches van Eindhoven Metal Meeting. Vandaag krijg ik de kans jullie voor te stellen aan An Evening With Knives, een trio eveneens afkomstig uit deze Nederlandse stad. Qua genre houden ze ergens het midden tussen sludge en dromerige, melancholische stoner. De gelijknamige EP bevat vier nummers waarvan twee live-nummers, al is dat laatste niet zozeer te horen. De productie en live-uitvoering zijn van uitstekende kwaliteit. Enkel door de op het einde geroepen ‘dankjewel!’ (uiteraard in sappig Nederlands) besef je dat je naar een live track luistert.

De EP start met het weemoedige ‘Thoughts And Regrets’. Stemgeluiden komen slechts sporadisch aan bod en de band laat vooral de sfeer spreken. De zang komt vanop de achtergrond als een emotionele klaagzang, wat perfect past bij de sfeer van het nummer. Deze zeven minuten durende track verveelt geen moment. ‘Nighthawk’ is een heerlijk instrumentaaltje met vaag gemompel op de achtergrond. Terwijl de beschrijving zou kunnen laten uitschijnen dat dit nogal storend moet zijn, is dat helemaal niet het geval. Denk aan de fenomenale combo ‘Lost Keys’ en ‘Rosetta Stoned’ van Tool op hun “10,000 Days” album. Een heerlijke opbouw en gitaarnoten die hun doel raken.

Zoals gezegd zou je bij de start van het volgende nummer niet verwachten dat je naar een live-versie aan het luisteren bent. ‘Blind Man’s Guess’ is het meest sludgy nummer tot nu toe waar zanger Marco Gelissen een iets rauwer stemgeluid laat horen. Met de afsluiter ‘Sunstorm’ belanden we dan weer in meer dromerige stonersferen. Een terugkerende uithaal van de gitaar vervangt hier de emotionele klaagzang, maar de sirene-achtige weeklacht roept net zoveel sfeer op. Het nummer lijkt rustig af te bouwen tot in de laatste minuut nog eens het tempo wordt opgetrokken.

Een zeer aangename EP die volledig te beluisteren is en beschikbaar is volgens het ‘name your price’-principe op de Bandcamp van de band of onderaan dit artikel. Warm aanbevolen!

Release Date: 4 juli, 2015
Label: independent
Tracklist:
1. Thoughts And Regrets
2. Nighthawk
3. Blind Man’s Guess (live)
4. Sunstorm (live)