Psychonaut – Ferocious Fellowman

/ / By :

De Mechelse band Psychonaut bestaat uit Stefan De Graef (gitaar en stem), Peter Le Page (drum), Thomas Michiels (bas en stem) en is opgericht in januari 2013. Zij brachten onlangs hun extended play Ferocious Fellowman uit en omschrijven hun muziek als ‘Schizotelligent Progressive PostRock’, sludge en psychedelisch. De mannen vinden hun invloeden bij  onder andere Tool, Amenra, Pink Floyd en Black Sabbath.

De term psychonaut kan omschreven worden als een persoon die een ontdekkingsreis maakt door het universum van de geest, een zeevaarder van de ziel weliswaar. Als je de muziek hoort en de invloeden van de muziek van de band kent, valt de benaming goed te begrijpen.

Weetje: In de backstage van de Kinky Star (optreden op 02/10) wisten ze te vertellen dat ze veel ‘Danny’s’ hebben – veel entourage mee met de band. Dit zal hun alternatief woord zijn voor ‘roadies’.

Since their birth, they have released 2 demos, 2 full length EPs and have played concerts all throughout Flanders. Appearances at Rock Herk, Desertfest, Yellowstock and Rodeofest Antwerp are only a few of the stages they have conquered in the past 3 years.
Bron – verslag

Ferocious Fellowman
Met The Fright neemt de band je op een melodische manier mee in hun muziek. De focus bij start ligt op de ingeslagen gitaarnoten. Stilaan wordt het steviger door de melodie en de bijkomende zang. Na het duet met grunt komt opnieuw het muzikaal aspect naar boven. De song Saturation (te beluisteren is onderaan het artikel) bevat een heel korte lyric, wat geen storende factor is. Het gitaarwerk, de drumslagen en de bas riffs zijn goed op elkaar afgestemd. Er wordt een rustige en dromerige sfeer gecreëerd, op z’n postrocks natuurlijk. Het derde nummer Ferocious Fellowman gaat er iets harder aan toe – het meest up-tempo nummer van de EP. Bij het lezen van de tekst is er één alinea die opviel, wat de inspiratie van het artwork kan zijn van de EP:

“Blackened wings, fly. Mesmerize my body. Sever the chains over my eye”

The Lost Ones begint met een leuke variatie van het stemgebruik: zinnen worden gezongen (van elkaar afgemaakt door beide zangers) en afwisselend horen we grunts en een meer standaard stemtechniek. De melodie zal bij de meesten de bewegingszenuw stimuleren, zeker live. Het nummer wordt afgesloten met een speciaal, al dan niet aangenaam, muzikaal stuk dat je zelf beluisteren kan.

In het algemeen is de EP een knap staaltje werk van Psychonaut. Opvallend is dat de mannen relatief korte lyrics gebruiken, maar dit valt wel te kaderen binnen het genre. Het nemen van een muzikale psychedelische reis met dromen en verbeeldingen valt voor de meesten minder te smaken wanneer er een constante aan tekst is. Vermoedelijk wilt de band de luisteraar de kans geven om de muziek naar eigen wensen in te vullen (cfr. Saturation). 

De muziek kan beluisterd worden via volgende link. Indien je de langharige mannen graag aan het werk wil zien, kan je ze op de komende evenementen supporteren:

Release date: 15 mei 2016
Label:
Independent
Tracklist:
01. The Fright
02. Saturation
03. Ferocious Fellowman
04. The Lost Ones