Dyscordia CD release, Thurisaz & Fields Of Troy (De Kreun, Kortrijk)

/ By : and

Dyscordia gaf ons een eerste kijk op de live-taferelen rond hun nieuwe album Words In Ruin in De Kreun in Kortrijk op 8 april, een thuismatch voor deze geweldige progressive metal band. Het album werd al heel goed onthaald en de single Chthonic Star veroverde vorige week als nieuwkomer de 53ste plaats in De Zwaarste Lijst, waar de mannen zelf heel verbaasd over waren! Voor de review van het album kun je ook terecht op onze website, en aangezien dat ons al heel enthousiast maakte, gingen we met veel goesting richting Kortrijk om de avond te beginnen met 2 support-bands.

Fields Of Troy, met hun nieuwe album Hardship, beet de spits af. Helaas waren wij dan nog bezig met ons interview met Dyscordia, waardoor we het enkel op de achtergrond hebben gehoord, maar de show zelf niet hebben kunnen bekijken. Desalniettemin klonk het vanaf onze interviewplaats heel strak! Na ons interview schoven we aan in de rij aan de inkom, waar het wel redelijk lang duurde om binnen te geraken. Ook viel het op dat er een aparte lijst was voor de indrukwekkende fanclub van Dyscordia, die toch altijd weten te verbazen met hun geweldige inzet om deze band te volgen naar de optredens en op elke manier te steunen. Chapeau Dyscordia Army!

Gelukkig waren we nog op tijd om onze spullen weg te steken in de lockers en dan toch het begin van de set mee te maken van Thurisaz! We volgen deze atmospheric avant garde metalband al een tijdje, en terecht want ze timmeren al 19 jaar goed aan de weg. De set was minder zwaar dan we hadden verwacht, maar daarom niet minder goed! Ondanks enkele technische problemen met het geluid zetten ze in Kortrijk een indrukwekkend optreden neer met veel ambiance in de zaal.

Hierna gaf Dyscordia een gratis vat en konden we onder het genot van een pintje kijken hoe het podium werd klaargestoomd voor de hoofdact van de avond. Dyscordia t-shirts en truien verzamelden zich in de zaal en vooraan het podium. We zagen hier veel blije gezichten en er hing een echte feestsfeer. Jong en oud stond zichtbaar te springen om Dyscordia bezig te zien.

Words in Ruin is nu al enkele weken uit en de fans hebben hun nieuwe album duidelijk gesmaakt. Iedereen brulde alle nummers van voor tot achter mee, zelfs de heel jonge fans die naast ons stonden op de frontrow. Dit was echt geweldig om te zien! Frontman Piet is een echte showman en wist het publiek goed te bespelen. Voor deze gelegenheid showde hij zelfs zijn speciaal gemaakte zwart/witte outfit met harlekijnbelletjes. De bandleden waren ook duidelijk zeer verrast door de massale opkomst  voor hun CD-release. De zaal zat bomvol, echt indrukwekkend!

Alles verliep zeer vlot tijdens hun optreden en het publiek reageerde enorm positief op de perfecte combinatie van zang, grunts, gitaren en belichting met veel kleuren. Zoals we in het interview ook hoorden is de veelzijdigheid in deze band overal aanwezig.

Stefan gooide af en toe een pakketje in de nek van Piet, waarna dit in het gretige publiek werd gegooid. Deze pakketjes bestonden namelijk uit een opgerond Dyscordia t-shirt en een bonneke voor een CD!

Wanneer we al aan het 8e nummer van de avond zaten was het tijd voor iets anders. Drie barkrukken werden op het podium gezet voor het rustigere Sacred Soil of Souls van de nieuwe CD. Piet, Wouter en Martijn (inclusief speciale 12-string gitaar) namen plaats voor een mooie performance met ingetogen zang waarin het publiek perfect meeging. Het is een erg mooi nummer met een speciale boodschap, om kippenvel van te krijgen. De specifieke boodschap zul je binnenkort kunnen lezen in ons interview!

Na de set krijgen we nog 2 encores en wanneer Twin Symbiosis wordt ingezet zien we een uitzinnig publiek De Kreun afbreken. De band geniet zelf ook heel duidelijk van het optreden en de publieks-ontvangst en sluit met een grote grijns het optreden af. Net als ons, want wij hebben ons geweldig geamuseerd met deze toekomst van de Belgische metal!

Setlist:

Intro: Templum Creationis
1. Harlequin’s Grief
2. Bail me out
3. In Solitude
4. Never will
5. A Perfect Day
6. From sight to black
7. Reveries
8. Sacred soil of souls
9. The Masquerade
10. Ache of Hearts
11. Chthonic star
12. Words of Fortune
Encore:
13. Twin Symbiosis
14. My Devotion

Was je er niet bij? De volgende kansen om Dyscordia in actie te zien zijn: op 16 april in Dijk bij Bath (NL), op 10 juni in Wervik en op 1 augustus op Summer Breeze Open Air in Dinkelbühl (DE).

De CD Words In Ruin is al te koop vanaf 5 mei. Voor meer info check ook Dyscordia’s facebookpagina en website.

Review geschreven door: Ilse en Sophie